Επίτροπος Γεωργίας: Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν στην Ελλάδα 19,6 δισ. ευρώ

Περίπου 20 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για τον πρωτογενή τομέα θα διατεθούν στην Ελλάδα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στη δέσμευση αυτή προχώρησε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φίλ Χόγκαν.

Στο περιθώριο της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για το κόστος παραγωγής, την ενίσχυση των νέων αγροτών και τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αγροτικό τομέα, ο Φίλ Χόγκαν είχε διάλογο με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Ο Ευρωπαίος επίτροπος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διατεθούν στην Ελλάδα 19,6 δισ. ευρώ».

Η κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Αγοραστό βελτιώνεται, παρά το γεγονός πως ο ρυθμός υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τους Έλληνες αγρότες, ήταν αν μη τι άλλο, αργός. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε χαρακτηριστικά: «λίγο πριν το νέο έτος καταβλήθηκαν ενισχύσεις που εκκρεμούσαν πέντε ή και περισσότερα χρόνια. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να προγραμματίσει».

Ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο πολυσυζητημένο ζήτημα του κόστους παραγωγής: «…υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις χώρες της ΕΕ γιατί είναι διαφορετικές οι τιμές των συντελεστών παραγωγής όπως είναι διαφορετική και η φορολογία, η οποία πολλές φορές είναι άδικη, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα», με τον κ. Χόγκαν, να απαντά ότι: « η φορολογία είναι θέμα της εθνικής κυβέρνησης, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».