Οι Έλληνες του Περού - Δεν μιλούν τη γλώσσα, λατρεύουν τη χώρα μας (video)

Μια παράξενη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία από το μακρινό παρελθόν κάνει τον γύρο του διαδικτύου: Ο χρόνος πηγαίνει πίσω στο 1880, όταν μαινόταν ο πόλεμος ανάμεσα στη Χιλή και το Περού. Χιλιανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο χωριό Σαν Άντρες, σκοτώνοντας όποιους κατοίκους έβρισκαν μπροστά τους.

Ανάμεσα στους κατοίκους ήταν 7 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα σ’ αυτό το χωριό του Περού που αγάπησαν μέσα από τα ταξίδια τους.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς παντρεύτηκαν Περουβιανές γυναίκες και δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες.

Κατά τη διάρκεια της φονικής επιδρομής των Χιλιανών, όλοι οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι μαζί με άλλους γηγενείς κατοίκους, ύψωσαν την ελληνική σημαία και περίμεναν με αγωνία να κοπάσει η επίθεση ή να χάσουν κι εκείνοι τη ζωή τους.

Συνέβη όμως κάτι περίεργο: Οι Χιλιανοί σκότωσαν όλους τους κατοίκους του χωριού, όμως δεν πλησίασαν καθόλου το σπίτι με την ελληνική σημαία.

Η ζωή συνεχίστηκε και πλέον οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων ναυτικών είναι περίπου 650 άτομα που αποτελούν την ελληνική κοινότητα του Σαν Άντρες. Δεν μιλούν ελληνικά, οι περισσότεροι δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ τα χαρακτηριστικά ορισμένων δε θυμίζουν σε τίποτα τη χώρα μας.

Όμως η αγάπη τους για την Ελλάδα εκδηλώνεται κάθε χρόνο την ημέρα που γιορτάζουν επίσημα τη διάσωση των προγόνων τους. Μάλιστα στις γιορτές τους ακούγεται πάντα ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος μαζί με εκείνον του Περού.

Όσο για τα ονόματά τους, τα πιο συνηθισμένα στο Σαν Άντρες είναι Komninos, Gikas, Papafavas, Falkonis και Constantinou.

Στο παρακάτω βίντεο, μια γιαγιά συγκινεί όταν της παραδίδουν την ελληνική σημαία: «Μi sangre! mi sangre!» (το αίμα μου! το αίμα μου!), φωνάζει, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της τη Γαλανόλευκη.

Δεν μιλούν ελληνικά αλλά είναι πιο.. Έλληνες από εμάς!