Αποκλειστικό: Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θάνατου του 47χρονου στη Μυτιλήνη

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Μυτιλήνης, ο αιφνίδιος θάνατος ασθενούς στις τουαλέτες του Βοστανείου Γενικού Νοσοκομείου Λέσβου.

Ο 47χρονος Ερμόλαος Παπαστεφανής, έχοντας έντονους πόνους στο στήθος και ταυτόχρονα στην μέση από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6 Μαρτίου, οδηγείται στο νοσοκομείο του νησιού στις 20:30 περίπου το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπως ισχυρίζονται οι οικείοι του.

Διάγνωση: Ισχαιμικό επεισόδιο

Αμέσως, υποβλήθηκε στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις που έδειξαν ισχαιμικό επεισόδιο, βάσει των όσων λένε οι συγγενείς του. Οι γιατροί βλέποντας την κλινική του εικόνα, έκριναν επιβεβλημένη ανάγκη εισαγωγής του για άμεση παρακολούθηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.screenshot_1

22:13 εισάγεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου

Το politisonline.com που βρέθηκε στο Βοστάνειο νοσοκομείο, εντόπισε ότι το δελτίο εισαγωγής έγινε στις 22:13 της Δευτέρας, ενώ η εισαγωγή έγινε απ’ την ειδικευόμενη ιατρό κα. Ελένη Λέκκα. Το διοικητικό εξιτήριο εκδίδεται στις 15:18 της 7ης Μαρτίου, 2 ώρες μετά τον θάνατο του άτυχου ασθενούς.

Στη συνέχεια, ο 47χρονος μεταφέρθηκε στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου και σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από τη ζωή εξαιτίας της αδιαφορίας των ιατρών που δεν έκαναν καμιά επίσκεψη στον ασθενή το βράδυ της νοσηλείας του για να τον εξετάσουν, ενώ πονούσε πολύ, όπως ο ίδιος πρόφτασε να πει στους συγγενείς του.

 

Τον εξέτασαν μόνο ειδικευόμενοι και κανείς από τους 5 καρδιολόγους του Βοστανείου”

«Τον άφησαν στο έλεος του Θεού τον αδερφό μου. Δεν τον πρόσεξε κανείς και έφυγε τόσο άδοξα. Πέθανε μέσα στις τουαλέτες  του νοσοκομείου  αβοήθητος. Δεν μας είπε κανείς ότι ο πόνος στο στήθος και στην πλάτη που είχε ο αδερφός μου οφειλόταν σε καρδιακό επεισόδιο. Και αντί να τον παρακολουθούν στενά, τον έβαλαν σε ένα απλό δωμάτιο και τον άφησαν εκεί. Στην αρχή τον εξέτασαν εκπαιδευόμενοι γιατροί, μικροί σε ηλικία, άπειροι και αφού είδαν ότι ο αδερφός μου μπορούσε να μιλάει και να κινείται, τον άφησαν», καταγγέλει η αδερφή του Ερμόλαου, Πόπη, που τονίζει ότι ο αδερφός της ξεψύχησε εξ’ αιτίας ιατρικής υποβάθμισης του περιστατικού.

Για 13 ώρες δεν πέρασε άνθρωπος από το δωμάτιο του

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών τους, το πρωί, πριν το θάνατό του, τον επισκέφθηκε φίλος του για να δει πως είναι και αυτός διαπίστωσε ότι από το βράδυ μέχρι στις 11:00 το πρωί, περίπου για 13 ολόκληρες ώρες, ενώ πονούσε, κανένας γιατρός δεν τον επισκέφθηκε για να τον εξετάσει.

Ο ίδιος φίλος αργότερα, αφού έφυγε από το νοσοκομείο, του τηλεφώνησε για να μάθει πως είναι αλλά δεν πήρε απάντηση. Το γεγονός αυτό τον έκανε να ανησυχήσει και τηλεφώνησε στο Νοσοκομείο ζητώντας από το ιατρικό προσωπικό να ενδιαφερθούν επιτέλους για τον ασθενή.

Να πάτε να δείτε αν ζει ο άνθρωπος

Οι γιατροί, μετά το τηλεφώνημα πήγαν στο δωμάτιο του 47χρονου, αλλά ήταν πλέον αργά. Ο Ερμόλαος Παπαστεφανής είχε ξεψυχήσει στην τουαλέτα, μόνος και αβοήθητος.

Αντί να τον βάλλουν στην εντατική τον πέταξαν σε δωμάτιο – Προσβλήθηκε από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου

«Έχουμε συγκλονιστεί όλοι  από το θάνατο του ανιψιού μου” ανέφερε ο θείος του νεκρού και συνέχισε καταγγέλλοντας ότι δεν τον έβαλαν στην ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε λόγω της κλινικής του εικόνας: “Αισθάνθηκε ο άνθρωπος ένα πόνο μπροστά στο στήθος και στη πλάτη και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Πιστεύαμε ότι στο νοσοκομείο θα γινόταν καλά,  ότι οι γιατροί θα  τον πρόσεχαν και όχι ότι θα τον άφηναν να πεθάνει αβοήθητος στις τουαλέτες του νοσοκομείου. Δυστυχώς, την ώρα που τον πήγαμε δεν υπήρχε καρδιολόγος αλλά τον εξέτασαν εκπαιδευόμενοι γιατροί. Ο Ερμόλαος πρέπει να έπαθε έμφραγμα οξύ του μυοκαρδίου και αντί να τον βάλουν κατευθείαν στην εντατική και να τον παρακολουθούν στενά, τον έβαλαν σε ένα απλό δωμάτιο και τον άφησαν εκεί. Είδαν ότι μιλούσε και περπατούσε και μας είπαν ότι είναι καλά, ότι δεν είχε κάτι σοβαρό. Και την επόμενη μέρα δεν παρουσιάστηκε κανένας καρδιολόγος να δει τον Ερμόλαο. Όταν  οι γιατροί θυμήθηκαν ότι έπρεπε να εξετάσουν και αυτό τον άνθρωπο ήταν αργά. Είδαν ότι έλειπε από το κρεβάτι του  και υπέθεσαν ότι  είχε βγει έξω και κάνει τσιγάρο, ενώ ο άνθρωπος είχε πεθάνει μέσα στην τουαλέτα. Μετά από μισή ώρα τον βρήκε ο γιατρός πεσμένο και μελανιασμένο” .

Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας: Εξετάστηκε κανονικά ο ασθενής βράδυ και πρωί

Τους συγγενείς βέβαια, διαψεύδει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Μυτιλήνης κ.Ευθύμης Ζιώγας, ο οποίος τόνισε ότι έγιναν κανονικά οι επισκέψεις από τους γιατρούς το βράδυ όταν εισήχθη, αλλά και το πρωί: “Θα κάνουμε κάποια προκαταρκτική έρευνα για να δούμε ακριβώς κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτό το περιστατικό. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι ο άνθρωπος εξετάστηκε και το βράδυ που μπήκε στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα τον είδαν γιατροί. Του έκαναν κανονικά επίσκεψη οι καρδιολόγοι στο θάλαμο όπου βρισκόταν, τον εξέτασαν, είδαν τα καρδιογραφήματα του και κάποια στιγμή ο 47χρονος πήγε μόνος του στη τουαλέτα και συνέβη ό,τι συνέβη”.

Λάθος εκτίμηση μάλλον

Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Ζιώγας, που συμφώνησε με τους συγγενείς ως προς την υποβάθμιση του περιστατικού, αφού ανέφερε ότι: “Δεν φάνηκε από την αρχή η σοβαρότητα του προβλήματός του και περιμένουμε και εμείς τα ακριβή αίτια του θανάτου“.

Διευθυντής Επειγόντων: Ψάξτε σε αυτούς που τον εξέτασαν

Ο Διευθυντής επειγόντων περιστατικών του Βοστανείου αντιθέτως, αρνήθηκε να τοποθετηθεί στις ερωτήσεις που του έκανε δημοσιογράφος του politisonline.com και παρέπεμψε στους γιατρούς που έκαναν την εισαγωγή και ασχολήθηκαν με τον δύστυχο άνδρα.

Διοικήτρια: Θα γίνει ο,τι προβλέπει ο νόμος – Τελεία και παύλα

Συνομιλώντας με την διοικήτρια του νοσοκομείου κα Άννα Ζερβού, στην οποία μας παρέπεμψε η καρδιολογική κλινική του ιδρύματος, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το συγκεκριμένο περιστατικό, στην οποία καλούνται ήδη να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Η κα Ζερβού πληροφόρησε το politisonline.com ότι η προκαταρκτική εξέταση θα ολοκληρωθεί περίπου την επόμενη εβδομάδα και τότε θα ενημερωθούν όλοι διεξοδικώς και με στοιχεία για τον θάνατο του ασθενούς.

Η διοικήτρια δεν παρέλειψε να μας διαβεβαιώσει πως θα πράξει ο,τι προβλέπεται από το νόμο, σεβόμενη τους όρκους που έδωσε και σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, θα διενεργηθεί ΕΔΕ.