Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χαλαζοπτώσεις

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

keros
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Σήμερα Παρασκευή (10/3) από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

24sd2

Το Σάββατο (11/3) η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά (περιλαμβανομένης πρόσκαιρα της και της Αττικής), η Εύβοια, η Πελοπόννησο, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς τις πρωινές ώρες η κεντρική Μακεδονία.

Την Κυριακή (12/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα οι Κυκλάδες.

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

27sd3

Πρόγνωση από τον Γιάννη Καλλιάνο

Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ – Ακόμη 36 ώρες με ισχυρές βροχές

Το “ισχυρό” βαρομετρικό χαμηλό που προέρχεται από την Ιταλία και δίνει πολλά χιλιοστά βροχής σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για ακόμη 36 ώρες, δηλαδή μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου. Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από σήμερα αργά το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί αισθητά με αποτέλεσμα οι βροχές και οι καταιγίδες να δυναμώσουν και τα χιόνια να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί τις επόμενες ώρες προς τις κεντρονότιες περιοχές του Αιγαίου με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περισσότερο -μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου- με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά τα παρακάτω διαμερίσματα:

– Κεντροανατολική Θεσσαλία
– Κεντροανατολική Στερεά
– Αττική
– Εύβοια, Σποράδες
– Πελοπόννησος
– Κυκλάδες
– Κρήτη
– Δωδεκάνησα

Κατά περιόδους θα εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων βροχές ποτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως θα δώσουν νέα και αρκετά χιλιοστά νερού στα ήδη υπάρχοντα κορεσμένα εδάφη. Λόγω της κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού, οι άνεμοι στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές θα στραφούν σε βοριάδες (7-8 μποφόρ) με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει περαιτέρω πτώση και έτσι οι συνθήκες να καταστούν περισσότερο χειμωνιάτικες.

Οι χιονοπτώσεις από την Θεσσαλία και βορειότερα θα απασχολούν περιοχές με υψόμετρο άνω των 900 μέτρων ενώ στα κεντρονοτιότερα τμήματα τα χιόνια θα εκδηλώνονται από τα 1050-1100 μέτρα και υψηλότερα. Όπου και αν εκδηλωθούν όμως χιονοπτώσεις κατά βάση θα είναι πυκνές, διότι υπάρχει αρκετά μεγάλη υποστήριξη από τους δείκτες υγρασίας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πάντως από την Κυριακή και στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει μια μικρή βελτίωση ως προς τα φαινόμενα, χωρίς ωστόσο οι ασθενείς βροχοπτώσεις να σταματήσουν κατά περιόδους να απασχολούν τμήματα των ανατολικών και βορείων ηπειρωτικών περιοχών αλλά και των νησιών του Αιγαίου.