Σε επαφές με την Αθήνα οι γαλλικές αρχές - Συνδέουν την έκρηξη στο ΔΝΤ με τη βόμβα Σόιμπλε

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν τον αποστολέα του φακέλου-βόμβα που έφτασε στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι και έχουν έρθει ήδη σε επαφή με την ελληνική αστυνομία, εξετάζοντας το ενδεχόμενο το πακέτο-βόμβα που έστειλαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι “Πυρήνες της Φωτιάς” να συνδέεται με την σημερινή επίθεση.

Το χτύπημα άλλωστε σημειώθηκε, μια μέρα μόλις μετά την αποστολή του πακέτου στον Β. Σόιμπλε, με φερόμενο ως αποστολέα, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα, ενώ ήδη τα ΕΛΤΑ αναζητούν τις πρόσφατες αποστολές στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο φάκελος που έφτασε στα γραφεία του ΔΝΤ, έχει αποσταλεί από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με την ΕΛ.ΑΣ, αποστέλλοντας οπτικό υλικό από τον χώρο της έκρηξης, ενώ παράλληλα αναζητούν πληροφορίες για την συνδεσμολογία του μηχανισμού και το κατά πόσο είναι γνώριμη αυτή στην Ελληνική Αστυνομία.

Η έκρηξη κατέστρεψε τον φάκελο-Δεν υπάρχουν ενδείξεις του αποστολέα

Σημειώνεται πως η έκρηξη που σημειώθηκε κατέστρεψε τον φάκελο που περιείχε την βόμβα και έτσι θεωρείται σχεδόν απίθανο οι Αρχές να καταφέρουν να διαβάσουν το όνομα του αποστολέα.

French police officers take position after letter bomb exploded at the French office of the International Monetary Fund, lightly injuring one person, Thursday, March 16, 2017. A police official said no other damage was been reported in the incident. (AP Photo/Thibault Camus)

fm2

Η γαλλική αστυνομία εκτιμά πως η υπάλληλος που τραυματίστηκε, εφόσον είναι βέβαια σε θέση να θυμηθεί, θα μπορέσει να δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, όπως π.χ αν η διεύθυνση αποστολής ήταν από την Ελλάδα.

Η σύνδεση με το πακέτο-βόμβα στον Σόιμπλε

Παρόλο που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν ο φάκελος που εξερράγη συνδέεται με το πακέτο-βόμβα που έστειλαν οι “Πυρήνες της Φωτιάς” στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αποδέκτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όλα τα διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να συνδέσουν τα δυο περιστατικά.

Το “ΒΒC”, αφού πρώτα περιγράφει το ιστορικό του πακέτου-βόμβα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο δέμα απεστάλη από την Ελλάδα, με την τρομοκρατική οργάνωση “Πυρήνες της φωτιάς” να έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη, υπενθυμίζει ποιοι είναι οι τέσσερις θεσμοί που δανείζουν την Ελλάδα.

Και στα δύο περιστατικά αναφέρεται και η καναδική “Globe and Mail”, ενώ και το “CNN”, αφού αναφέρεται στο σημερινό και στο χθεσινό γεγονός, σημειώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημα κάποια σύνδεση μεταξύ τους, κάτι που επισημαίνει με την σειρά του και ο Independent.

Από την δική της πλευρά, η “Le Figaro” συνδέει την έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ με τα εκρηκτικά που εστάλησαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Ελλάδα. Πηγή προσκείμενη στην γαλλική εφημερίδα επισημαίνει πως οι ερευνητές «ενστικτωδώς» συνδέουν την έκρηξη στο ΔΝΤ με την ανακάλυψη ενός «εκρηκτικού υλικού» στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει «σοβαρούς τραυματισμούς».

Μια μυστηριώδης οργάνωση Ελλήνων αναρχικών, η «Συνωμοσία των Πυρήνων της φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του εκρηκτικού πακέτου στη Γερμανία. Η ομάδα αναφέρει ότι έδρασε στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποκαλείται «Νέμεσις» με στόχο «το σύστημα εξουσίας», υπογραμμίζεται στην online έκδοση της “Le Figaro”.

Στην σχετική ανακοίνωση για την ανάληψη της ευθύνης, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «…συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά. Με τη δημιουργία ενός διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της F.A.I. και της Σ.Π.Φ. σε δεκάδες χώρες που πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις»