Το ΝΑΤΟ «έσβησε» τη Λήμνο από άσκηση για χάρη της Τουρκίας – Αποχωρεί η Ελλάδα

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να αποκλείσει τη Λήμνο από άσκηση, ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της Αθήνας. Η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο περιλάμβανε κανονικά τη Λήμνο, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε αυτήν που είχε πραγματοποιηθεί το 2016. Την απαίτηση να εξαιρεθεί η Λήμνος από τη νατοϊκή άσκηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα έκανε σύμφωνα με πληροφορίες ο επιτελάρχης της Τουρκίας, που υπηρετεί στο Ραμστάϊν της Γερμανίας, στο πλαίσιο της πάγιας απαίτησης της Άγκυρας περί αποστρατικοποιημένων νησιών.

Το αίτημα αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ και ενημέρωσε σχετικά την Αθήνα η οποία αντέδρασε έντονα και απέσυρε αμέσως τη συμμετοχή της. Η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στους επιτελείς της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ότι δεν είναι δυνατό να δεχθεί την εξαίρεση της Λήμνου, νομιμοποιώντας τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις αφού τα πράγματα είναι σαφή και δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Την ίδια ώρα διπλή “απάντηση” έδωσαν, όμως, με συμβολικές επισκέψεις στο Αιγαίο τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και οι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ.

Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, ο Πάνος Καμμένος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», η οποία εκτελεί καθήκοντα πλοίου επιχείρησης φυλακής σκοπούντος στο πλαίσιο προετοιμασίας της προγραμματισμένης Άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17». Πρόκειται για εθνική τεχνική άσκηση που θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου από το βράδυ της 20ής Μαρτίου 2017 έως το βράδυ της 22ας Μαρτίου 2017. Συμμετέχουν φρεγάτες, πλοία γενικής υποστήριξης, υποβρύχια και πυραυλάκατοι.

Επιπλέον ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Πτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, έδωσε την πλέον ηχηρή απάντηση προς όλες τις πλευρές πετώντας με F16 από τη Λάρισα στη Λήμνο. Βρέθηκε στην 130 Σμηναρχία Mάχης όπου είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τους Χρόνους Ετοιμότητας και αντίδρασης των Ιπταμένων της Λήμνου που καθημερινά είναι στον αέρα και πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις.