Η google ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την 25 η Μαρτίου

Την ημέρα της Εθνική μας παλιγγενεσίας την 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle, στο οποίο δεσπόζει μία ελληνική σημαία που κυματίζει.

Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται με κάθε επισημότητα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς. Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, ενώ μια ημέρα πριν στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας μπροστά από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με Βασιλικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Όθωνα.

Εκτός από Εθνική εορτή, η 25η Μαρτίου είναι επίσης και ημέρα που εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Αυτή η ημερομηνία τέλος, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη και θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης.

Η καθιέρωση της εορτής της 25ης Μαρτίου οφείλεται σε δύο ανθρώπους. Ο ένας ήταν ο αγωνιστής του 1821 και τότε Δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Καλλιφρονάς και ο δεύτερος ήταν ο Γεώργιος Γλαράκης, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Οι πρώτοι εορτασμοί έγιναν το πρωί της 25ης Μαρτίου 1838, όταν εψάλη δοξολογία στον, τότε, Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς. Στη δοξολογία παραβρέθηκε και ο Όθων ντυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλα.