Ο Μάιος το έσχατο χρονικό περιθώριο για να κλείσει η αξιολόγηση

Ο Μάιος τίθεται πλέον ως η τελευταία ευκαιρία για λύση του “αινίγματος: Αξιολόγηση”, από τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Μετά απ’ αυτό το όριο, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόβλημα και πηγές λένε ότι μετά η χώρα μας θα πρέπει να πορευτεί τελείως μόνη “χρηματικά”, ως το φθινόπωρο.

Η διαπραγμάτευση είναι παγωμένη για την ώρα, με την ελληνική πλευρά να έχει αφήσει στα χέρια των θεσμών την τελική απόφαση επιστροφής στα εδάφη της και η ομάδα των δανειστών να περιμένει από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε όλα τα θέματα πριν βγάλουν εισιτήρια.

“Όλοι ποθούν το πρώτο βήμα, αλλά κανείς δεν το κάνει” είναι το σύνθημα που χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μην είναι “ολόκληρη η σκάλα”, αλλά το πρώτο σκαλοπάτι που θα πρέπει ν’ ανέβουμε μέχρι και την τελική συμφωνία.

Συνεπώς, όσο καθυστερεί το πρώτο βήμα, τόσο θα καθυστερούν και τα επόμενα σπρώχνοντας την Ελλάδα στην επικίνδυνη ζώνη που βρέθηκε το 2015.

Ο σχεδιασμός των Ευρωπαίων που στοχεύει να αναμοχλευτούν τα πράγματα αμέσως μετά το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών και τότε θα αποφασίσουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για το χρέος. Εκεί υπολογίζουν όλοι να έρθει το ΔΝΤ πιο κοντά.

Μέχρι τότε όλα “νεκρά” στο οικονομικό τομέα, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθει συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της και η συζήτηση για χρέος – πλεονάσματα θα μετατεθεί για τον Μάιο.

Αν μέχρι και τις αρχές Μαΐου και πάλι δεν έχουμε τεχνική συμφωνία με ψηφισμένα τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και το εργασιακό, τότε η συζήτηση “πάει περίπατο” γιατί μεσολαβούν οι γαλλικές εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αν επικρατήσει το σενάριο αυτό, θα έχουμε λίγες πιθανότητες να προχωρήσουν οι συζητήσεις για χρέος και πλεονάσματα, δεδομένου ότι η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία φτάνει στο αποκορύφωμά της ένα τρίμηνο πριν από τις εθνικές εκλογές·κι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τον Σεπτέμβριο για να έχει συνολική απόφαση για αξιολόγηση, μέτρα για το 2019, χρέος και πλεονάσματα.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει το ΔΝΤ να συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την Ελλάδα και θα δεχθεί να εισηγηθεί θετικά για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα πάρει την δόση των 7 δισ., που προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup τον Οκτώβριο.

Μέχρι τότε θα πρέπει να πληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις με «ίδιους πόρους» με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, αν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα πρέπει να περιμένει την ένταξη στο QE στο συμβούλιο που θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, ενώ η έξοδος στις αγορές θα φαντάζει για τότε “όνειρο θερινής νυχτός”.

Η τρίτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετά και με παρόν το ΔΝΤ είναι δεδομένο ότι θα μας σπρώξει σε μια παράταση της περιόδου του μνημονίου ένα τέταρτο μνημόνιο εντός ή ακόμη και εκτός Ευρωζώνης, αφού οι πιθανότητες δανεισμού από τις αγορές μέσα στο 2018 θα είναι ελάχιστες.

Η 7η Απριλίου για ημέρα λύσης της αξιολόγησης, είχε μάλλον αποκλειστεί στην πράξη από την αρχή, γιατί αμέσως μετά ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και οι δανειστές βρίσκονται στο σύνολο τους σε διακοπές.