Δωρεάν μεταπτυχιακά & εργασία αντί για δίδακτρα - Οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια με τον νέο νόμο

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσίασε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Το νέο νομοσχέδιο που τίθεται σε κοινοβουλευτική διαβούλευση προβλέπει:

  • Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά: Το 40% των φοιτητών θα απαλλάσσεται από την καταβολή χρημάτων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Αυτό βέβαια θα γίνεται βάσει οικονομικών κριτηρίων. Στην περίπτωση, ωστόσο, που σε κάποιο τμήμα εισαχθούν παραπάνω από το 40% φοιτητών με οικονομικές δυσκολίες, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, «τότε η Πολιτεία θα πληρώνει ό,τι αντιστοιχεί για τον επιπλέον αριθμό των φοιτητών», καθώς, όπως είπε, έχουν προβλεφθεί και εξασφαλιστεί τα κονδύλια που θα αφορούν την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, ο υπουργός ανέφερε ότι εάν σε ένα μεταπτυχιακό τα δίδακτρα είναι 1.000 ευρώ και οι φοιτητές που δέχεται 100, τότε η διαχείριση της πληρωμής των διδάκτρων, ανάλογα με το ποσοστό των φοιτητών που θα έχουν οικονομικές δυσκολίες, θα έχει ως εξής:
«Μπορεί στη φετινή χρονιά να μην έρθουν 40 που είναι από τα ασθενέστερα στρώματα και να έρθουν 30. Οι 10, αφού δεν είναι από τα ασθενέστερα στρώματα, θα δώσουν 1.000 ευρώ. Αν όμως έρθουν 50 και όχι 40, τότε η Πολιτεία θα δώσει για τους 10 που θα έρθουν» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

  • Κίνητρα από την πολιτεία για ίδρυση δωρεάν μεταπτυχιακών.

Ο υπουργός παιδείας δήλωσε για αυτό το θέμα:
«Τα μεταπτυχιακά, ό,τι και να γίνει πρέπει να είναι στημένα με κανόνες ποιότητας, με κανόνες αξιοκρατίας, με κανόνες ακαδημαϊκότητας.
Και ακριβώς επειδή πρέπει να είναι στημένα με κανόνες ακαδημαϊκότητας, κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν πρέπει να μείνει έξω από τα μεταπτυχιακά, για λόγους οικονομικούς.
Άρα, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στα μεταπτυχιακά και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν αυτή την ευχέρεια την οικονομική, θα μπαίνουν χωρίς να πληρώνουν τίποτε απολύτως». 

Πανεπιστήμια που έχουν δωρεάν μεταπτυχιακά, θα ενισχυθούν στην κατανομή του προϋπολογισμού, συμπλήρωσε ο υπουργός.

  • Ολιγόωρη εργασία φοιτητών αντί για δίδακτρα: Την δυνατότητα μιας ολιγόωρης εργασίας πάνω αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά ζητήματα, που μπορεί να απαλλάξει έναν φοιτητή από τα δίδακτρα, προβλέπει το νομοσχέδιο για την παιδεία.

«Θεωρούμε αυτό που προτείνουμε, την καλύτερη δυνατή κοινωνική πολιτική ως προς τα μεταπτυχιακά» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα, δεν είναι σε θέση η Πολιτεία να υλοποιήσει τη βασική της θέση, που είναι η ενίσχυση όλων των μεταπτυχιακών, ώστε να είναι δωρεάν για όλους.

  • Δυνατότητα επιβολής τελών φοίτησης από τα Πανεπιστήμια: Σημειώνεται ότι, με βάση το νομοσχέδιο, τα ιδρύματα καλούνται να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, πρωτίστως από τα λοιπά μέσα χρηματοδότησης και μόνο αν αυτά δεν επαρκούν μπορούν να επιβάλουν τέλη φοίτησης.
  • Δικαίωμα υπουργικής αναπομπής αποφάσεων Συγκλήτου για Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Αν και τα ΑΕΙ θα έχουν την ευθύνη για την ίδρυση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των μεταπτυχιακών, ο υπουργός έχει δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου περί ίδρυσης ΠΜΣ αν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές, ή ότι το ύψος των τελών φοίτησης είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας ή ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του ΠΜΣ.
  • Στο υπουργείο Παιδείας ο τελευταίος λόγος για τα ΠΜΣ:Στον υπουργό παραμένει,η τελική απόφαση έγκρισης των διακρατικών ΠΜΣ.
  • Αναλογία ανάμεσα στα τέλη φοίτησης των ΠΜΣ και των παροχών προς τους φοιτητές:

«Βασικό μας κριτήριο στην αποδοχή των τελών φοίτησης, θα είναι η αναλυτική περιγραφή του κόστους κάθε μεταπτυχιακού» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα και με σχετική απόφαση του ΣτΕ, δε θα πρέπει να υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές.

«Το μεταπτυχιακό είναι και μια παροχή στους φοιτητές. Είναι τα εργαστήρια, είναι η βιβλιογραφία, είναι ο κόσμος που κάνει μάθημα κτλ. Εδώ, δεν πρέπει να υπάρχει μια δυσαναλογία ανάμεσα στα τέλη φοίτησης και στις παροχές που δίνονται. Αρα, το ύψος των τελών δεν μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο» τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ δίνει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η Πολιτεία.