"Πρόσω ολοταχώς" οι Έλληνες για τον εορτασμό του Πάσχα - Σύμμαχος ο καιρός

Μαζική είναι η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από την πρωτεύουσα. Με απόλυτο σύμμαχο τον καλό καιρό οι Έλληνες για ακόμα μια χρονιά θα τιμήσουν την ύπαιθρο και τις παραδόσεις, μακρυά από τις μεγάλες πόλεις.

Τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, στο σταθμό των τρένων στη Λαρίσης, καθώς και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επικρατεί πανζουρλισμός.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, Σοφοκλής Φάτσιος, η αυξημένη κίνηση που παρουσιάζεται πάντα σήμερα και Μεγάλη Παρασκευή θα καλυφθεί με έξτρα δρομολόγια από Αθήνα προς τους προορισμούς όλων των νομών της Ελλάδας.

Κτελ Κηφισού 

Σε καθημερινή βάση τα δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Κηφισού είναι 236 ενώ τις δυο αυτές ημέρες φθάνουν τα 500 προς όλους τους προορισμούς.

Κτελ Λιοσίων

Αυξημένα δρομολόγια θα υπάρξουν για τις ημέρες αυτές και από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων.

Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Αυξημένη είναι και η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς από χθες, Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα πρόκειται να πραγματοποιηθούν 2630 πτήσεις συνολικά προς όλους τους προορισμούς (εσωτερικό – εξωτερικό).

Δημοφιλείς προορισμοί βάσει έξτρα πτήσεων και τσάρτερ είναι η Πάρος και η Κέρκυρα.

Επίσης, στους δημοφιλείς προορισμούς συγκαταλέγονται και η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Λάρνακα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και η Ρόδος.

ΟΣΕ

Περισσότερα τρένα στην εξυπηρέτηση των εκδρομέων 

Για αυτούς που επιλέγουν να μετακινηθούν με τα τρένα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι και το πρώτο πρωινό δρομολόγιο του Μεγάλου Σαββάτου αυξάνει τη χωρητικότητα των αμαξοστοιχιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.

Ωστόσο κάθε χρόνο, για Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, λόγω της προβλεπόμενης εξαιρετικά μειωμένης επιβατικής κίνησης σε ορισμένα τοπικά δρομολόγια και γραμμές του βασικού άξονα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) προχωρεί σε τροποποίηση των δρομολογίων της.

Αυξημένη και η κίνηση στα λιμάνια

Αυξημένη αναμένεται σήμερα η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα.

Η κίνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ακτοπλόων, αναμένεται να κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για ορισμένους προορισμούς, δεν αποκλείεται να παρουσιάσει αύξηση.

Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους γύρω από το λιμάνι.

Για σήμερα από τον Πειραιά Μ. Πέμπτη 13/04/2017, έχουν προγραμματιστεί 23 δρομολόγια πλοίων και 16 από τη Ραφήνα.

Χθες Μ. Τετάρτη 12/04/2017 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 16 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 15.955 επιβάτες, 2488 ΙΧ οχήματα 714 φορτηγά και 324 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό επίσης πραγματοποιήθηκαν 29 απόπλοι ενώ αναχώρησαν 4.580 επιβάτες, 760 ΙΧ οχήματα, 37 φορτηγά και 138 δίκυκλα.

Επίσης, χθες Μ.Τετάρτη από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 11 απόπλοι πλοίων με 4001 επιβάτες,1086 οχήματα, 95 φορτηγά και 71 δίκυκλα, ενώ από το Λαύριο 5 αναχωρήσεις πλοίων με 1302 επιβάτες,324 ΙΧ οχήματα, 33 φορτηγά και 21 δίκυκλα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, συνολικά από Μ.Δευτέρα 10/04/2017 έως Μ.Τετάρτη 12/04/2017 πραγματοποιήθηκαν από τον Πειραιά 47 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 38.000 επιβάτες, 5.649 οχήματα, 2179 φορτηγά και 1310 δίκυκλα.

Aπό τον Αργοσαρωνικό το ίδιο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί 73 απόπλοι πλοίων και είχαν αναχωρήσει 10.091 επιβάτες, 1477 ΙΧ αυτοκίνητα, 116 φορτηγά και 279 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα από Μ. Δευτέρα 10/04/2017 έως Μ.Τετάρτη 12/04/2017 είχαν γίνει 27 απόπλοι πλοίων με 8.222 αναχωρήσεις επιβατών, 2133 ΙΧ οχημάτων, 250 φορτηγών και 153 δίκυκλων. Από το λιμάνι του Λαυρίου επίσης 13 απόπλοι πλοίων, ενώ είχαν αναχωρήσει 2.499 επιβάτες 623 ΙΧ οχήματα 78 φορτηγά και 44 δίκυκλα.

Πέρυσι από Μ.Δευτέρα 25/04/2016 έως Μ.Τετάρτη 27/04/2016 είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά 43 απόπλοι πλοίων ενώ είχαν αναχωρήσει για διάφορα νησιά του Αιγαίου 29.205 επιβάτες, 4.595 ΙΧ αυτοκίνητα,1758 φορτηγά και 796 δίκυκλα.

Από τον Αργοσαρωνικό το ίδιο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί 81 απόπλοι πλοίων και είχαν αναχωρήσει 9.940 επιβάτες,1487 ΙΧ αυτοκίνητα,127 φορτηγά και 301 δίκυκλα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας εξάλλου από Μ.Δευτέρα 25/04/2016 έως Μ.Τετάρτη 27/04/2016 είχαν πραγματοποιηθεί 27 απόπλοι πλοίων είχαν αναχωρήσει για διάφορα νησιά των Κυκλάδων 10.083 επιβάτες, 2614 ΙΧ αυτοκίνητα, 236 φορτηγά και 196 δίκυκλα.

Από το Λαύριο επίσης την ίδια περίοδο είχαν εκτελεστεί 12 απόπλοι πλοίων και είχαν αναχωρήσει 2888 επιβάτες, 739 ΙΧ,91 φορτηγά και 81 δίκυκλα.

Με καλό καιρό το σούβλισμα του οβελία

Για σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στα νότια τμήματα της χώρας και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και βελτίωση στη συνέχεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις όπου βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας, αλλά και της Πελοποννήσου. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικούς όμβρους στα ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά της Ηπείρου.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 7 ως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά και τα νότια τοπικά ως 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στην Ανατολική Κρήτη μέχρι το βράδυ.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 11 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Αραίες νεφώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 10 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 ως 22 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ημέρες

MΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

MΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ο καιρός ανήμερα του Πάσχα

Όσον αφορά το ψήσιμο του οβελία ανήμερα του Πάσχα ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, δήλωσε ότι «παρότι έχουμε έναν τέτοιο καιρό με απογευματινές μπόρες δεν είναι εύκολο κανείς να πει ψήστε ή μην ψήσετε. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές, προς το μεσημέρι, για να πάει κάτι στραβά, είναι οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας και πάλι και κυρίως οι πιο ορεινές, Ήπειρο, Μακεδονία. Εκεί μπορεί να τους προλάβει ο καιρός γύρω στο μεσημεράκι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα φαίνεται ότι θα έχουμε κάποιες βροχές που θα διατηρηθούν στην βόρεια Ελλάδα, δηλαδή θα είναι κάτι περισσότερο από την απογευματινή μπόρα. Πιθανόν να έχουν βροχές το βράδυ προς τη Δευτέρα και στην κεντρική Ελλάδα, περίπου μέχρι τη Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά οι κυρίως βροχές θα είναι βορειότερα, δηλαδή ανατολική Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο. Αυτά τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν την Δευτέρα του Πάσχα».
Οπότε μέχρι τα τώρα προγνωστικά φαίνεται πως μόνο η βόρεια Ελλάδα μπορεί να έχει κάποια προβλήματα κι αυτά από το μεσημέρι και μετά. Οι υπόλοιπες περιοχές μπορεί να έχουν συννεφιά από το απόγευμα της Κυριακής, αλλά δεν φαίνεται να φτάνουν οι βροχές νοτιότερα. «Σε γενικές γραμμές θα είναι ένα καλό Πάσχα, από άποψη καιρού, καθώς από την κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Λάλος.

Αναλυτικά τα μέτρα για τα φορτηγά

Απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου θα ισχύσει, από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με την Τροχαία, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη διευκόλυνση της οδικής κυκλοφορίας, λόγω της εξόδου και της επιστροφής των εκδρομέων για τις γιορτές του Πάσχα.

Συγκεκριμένα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι οι εξής:

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 15:00 έως 22:00 και την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 06:00 έως 16:00, θα ισχύουν οι εξής απαγορεύσεις:
– Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

– Στη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000).

-Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

– Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

– Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από το 11ο χλμ. (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650).

Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 12:00 έως 22:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

– Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

– Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

– Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

-Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

– Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ. 11+340) αυτής.

Την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 11:00 έως 23:00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:

– Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

– Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

Την Κυριακή 16 Απριλίου 2017 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

– Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β’ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
– Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
– Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
– Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
– Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
– Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
– Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
– Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
– Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
– Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
– Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
– Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.
– Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ