Πώς επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Όλα έληξαν καλώς για την χώρα μας, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις, σχετικά με το δημοψήφισμα στην γειτονική Τουρκία.

Ο ελληνικός πολιτικός και διπλωματικός  κόσμος, όλο αυτό το διάστημα την προεκλογικής περιόδου του δημοψηφίσματος ήταν σε “κόκκινο συναγερμό”. Κυρίως οι Ενοπλες Δυνάμεις, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου ή μιας προβοκάτσιας που θα ενίσχυε τα εθνικιστικά στοιχεία στην Τουρκία.

Πλέον, η Αθήνα καλείται να αναλύσει και να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική χώρα, με την οριακή νίκη του “ναι” να είναι ένα ζήτημα που επιβάλλεται να δει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εκτιμούν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαχειριστεί ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που μέχρι στιγμής δείχνει αμφίρροπο.

Την Αθήνα, την συμφέρει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα μια ευρεία νίκη του Ερντογάν, ώστε να νιώσει ασφαλής, κάτι που δεν συνέβαινε το διάστημα πριν το δημοψήφισμα, οπότε έβλεπε παντού εχθρούς.

Αδιαμφισβήτητη νίκη θα ευνοήσει τον Ερντογάν 

Αποτέλεσμα που δεν θα επιτρέπει την αμφισβήτησή του, λένε στην Αθήνα, θα ηρεμήσει τον Τούρκο πρόεδρο και θα τον ωθήσει σε μια πιο ρεαλιστική και λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με τη Real, στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμούν πως ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κάποιο οριακό αποτέλεσμα από την άλλη, θα συμβάλει στη δημιουργία πολύ τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, σενάριο που η Αθήνα αποτιμά ως επικίνδυνο καθώς δεν προβλέπει αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις.

Το οριακό αποτέλεσμα που προέκυψε, είναι κάτι που ο Ερντογάν θα πρέπει να διαχειριστεί με ψυχραιμία ώστε να μην υπάρξουν νέες τάσεις αποσταθεροποίησης που θα μετατρέψουν τον Σουλτάνο σε έναν επικίνδυνο, πληγωμένο πολιτικό. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και απρόβλεπτος για τη χώρα μας.

Τουρκία και Ευρωπαϊκή ένωση 

Παραμένει ακόμα άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την Ευρώπη, ειδικά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Κάποιες φωνές στις Βρυξέλλες και αλλού για πλήρες πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, ακούγονται όλο και περισσότερο δυνατές με την Αγκυρα να επιχειρεί να απαντήσει με σύνδεση με τη Βρετανία.

 

Πηγή: imerisia.gr