Πτώση στρατιωτικού Χιούι με τέσσερις νεκρούς - Εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας

Τέσσερις νεκροί και μια τραυματισμένη Αρχιλοχίας είναι ο τραγικός απολογισμός της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου “Χιούι” της Αεροπορίας Στρατού, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Με νέα ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ γνωστοποιεί τα ονόματα των νεκρών στρατιωτικών από την πτώση του ελικοπτέρου: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως των :

  • Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη,
  • Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου,
  • Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα,
  • Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου, έπειτα από πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ, όταν οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πετάξουν χαμηλά, είτε λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, είτε λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στο ελικόπτερο.

Φως αναμένεται να ρίξει η κατάθεση της μοναδικής επιζήσασας από το ατύχημα. αυτή τη στιγμή. Η αρχιλοχίας, Βασιλική Πλεξίδα, φέρει κάταγμα στη λεκάνη και χτύπημα στον αυχένα. Σύμφωνα με πηγές, η αρχιλοχίας εκτιμάται ότι δεν καθόταν στη θέση του μηχανοσυνθέτη, αλλά στις πίσω θέσεις του ελικοπτέρου και σώθηκε διότι το κάθισμά της αποκολλήθηκε από τη θέση του πριν την πρόσκρουση.

Βέβαια, αναμένεται να ερευνηθεί και η κατάσταση του ελικοπτέρου. Αν αυτό δηλαδή, είχε συντηρηθεί σωστά…

Μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα

“Τα δύο μέλη του πληρώματος ήταν εγκλωβισμένα μέσα στο ελικόπτερο και τα άλλα δύο δίπλα στο ελικόπτερο, σε απόσταση 10 μέτρων” τόνισε αυτόπτης μάρτυρας σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενώ προσθέτει ότι η Αρχιλοχίας η οποία έχει μεταφερθεί τραυματισμένη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ήταν αρκετά μέτρα πιο μακριά.

Τι προηγήθηκε

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί.

Το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ το Χιούι ήταν εν πτήσει από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν και δύο αξιωματικοί από την 1η Στρατιά.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετέχουν ένα Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αγωνιώδεις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους πέντε επιβαίνοντες στο Χιούι, αξιωματικοί του Στρατού τηλεφωνούν ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα
στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Το σημείο που κατ’ έπεσε το UH-1H:

511033_54a8916102-8c0d12b8a2d3c909

511085_0c7e431fee-8aef28acc2f1dc17

511085_08f62ec395-b40ff31093c85895

511085_54bb9f4f34-8f4528d389426c55

511085_90b7415300-bc0316eaa703dac1

Φωτογραφία από τ’ απομεινάρια του ελικοπτέρου: 

ab-205_3 imagehandler