Αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια 1,5 εκατομμύριο Έλληνες

1.488.714 Έλληνες (13,6% του πληθυσμού) έριξε κάτω από το όριο της φτώχειας η οικονομική κρίση, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις. Στην πλειονότητά τους είναι νέοι, άνεργοι και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.Σύμφωνα με την έρευνα, η ακραία φτώχεια χτυπάει σε ποσοστό 68,5% τα νοικοκυριά “με άνεργο αρχηγό” και το 45,5% των νοικοκυριών των φοιτητών και σπουδαστών.

Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2016 από τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και έκτοτε δημοσιεύει εκτενείς έρευνες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. “Ορίζουμε ως ακραία φτώχεια την αδυναμία συμπολιτών μας να αποκτήσουν ένα καλάθι αναγκαίων αγαθών, το κόστος του οποίου αλλάζει ανάλογα με τον αριθμό μελών του νοικοκυριού, το κατά πόσον πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο και, φυσικά, από το αν η οικογένεια ζει σε αστική, ημιαστική ή αγροτική περιοχή», τονίζει ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

«Αυτό που κατ’ αρχάς βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ακραία φτώχεια συσσωρεύεται συντριπτικά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, για παράδειγμα, τους άνω των 65 προκύπτει από τα στοιχεία ότι ακόμα και οι χαμηλές συντάξεις φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν δίχτυ προστασίας από την ακραία φτώχεια” επισημαίνει από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών Κυριάκος Πιερρακάκης.

pinakas1

pinakas2

pinakas3