Εκδήλωση προς τιμήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο ΣτΕ

Με μια δημόσια πανηγυρική συνεδρίαση τίμησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Guido Raimondi. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών καθώς και οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομολογιακό έργο του ΕΔΔΑ και έκανε ειδική αναφορά στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όπως τη χαρακτήρισε, των δικαστών του Στρασβούργου, η οποία δεν είναι άλλη από το δίκτυο των ανωτάτων δικαστηρίων το οποίο θα διευκολύνει την αμοιβαία ανταλλαγή νομολογιακών πληροφοριών μεταξύ του ΕΔΔΑ και των εθνικών δικαστηρίων.

Για την σημαντική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στη Δημοκρατία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Guido Raimondi και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδωσαν ώθηση για νομοθετικές μεταβολές, όπως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Raimondi, αποτελεί «μία έμπρακτη ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών που έχει λάβει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα πρωτόκολλα και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ».