Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη - Κάηκαν σπίτια - Καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού

Τα πιο σοβαρά πύρινα μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές Χρυσοπηγή, Παρασύρος και Σκουτάρι Λακωνίας και εκεί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα που βρίσκονται επί τόπου.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έκαψε σπίτια στο Σκουτάρι και στην Αρέα, αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Κότρωνα. Αρκετά οικήματα γλύτωσαν απ’ την πύρινη λαίλαπα λόγω της πετρόχτιστης κατασκευής τους.

 

 

 

Το απόγευμα της Κυριακής, οι κάτοικοι στον Κότρωνα Λακωνίας εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους για σωθούν απ’ τις φλόγες κι έσπευσαν στο λιμάνι όπου μπήκαν σε ιδιωτικά σκάφη κι έφυγαν, ενώ άλλοι περίμεναν το λιμενικό. Τελικά, άνοιξε ο δρόμος κι έτσι έφυγαν.

 

 

Από τη φωτιά κινδύνεψε να καεί μέσα στο αυτοκίνητό του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος. Όπως αναφέρει το flynews.gr, ο δήμαρχος προσπαθώντας να φτάσει στον Κότρωνα, το αμάξι του τυλίχθηκε στις φλόγες και με τη βοήθεια πυροσβεστών το εγκατέλειψε και δεν τραυματίστηκε.

Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο και το μεσημέρι της Κυριακής (02.07.2017) η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε ξανά. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

 

 

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργησαν καύσιμη ύλη, δυσκολεύουν ιδιαίτερα το έργο της Πυροσβεστικής. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα για να μην έχουμε τα ίδια με την Κυριακή όταν στις 3 μετά το μεσημέρι όλοι είχαμε πιστέψει ότι είχε αντιμετωπιστεί η φωτιά και ξαφνικά είχαμε αναζωπύρωση» δήλωσε σήμερα το πρωί η κυρία Τζανετέα.

Και ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση.

 

 

Σύμφωνα δε με το flynews.gr, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να φτάσουν στην περιοχή γιατί είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα έγινε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.