Νέος καύσωνας από αύριο - Στους 43 θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο! Δροσιά απ' την Κυριακή

Νέο κύμα καύσωνα θα σαρώσει από αύριο Τρίτη τη χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο λοιπόν σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται για κάθε μέρα ξεχωριστά:

Τρίτη 11-07-2017
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, και στο ανατολικό Αιγαίο 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Τετάρτη 12-07-2017
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά, με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βορειοανατολικά ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πέμπτη 13-07-2017
Καιρός: Αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 14-07-2017
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση.

Σάββατο 15-07-2017
Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα κεντρικά ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: μικρή πτώση στα βόρεια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο οι πιο καυτές μέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη. Μάλιστα αναφέρει στην πρόβλεψή του:

Τριήμερος θα είναι ο καύσωνας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της χώρας να ξεπερνά με ιδιαίτερη ευκολία και τους 40°C. Οι περιοχές που θα βιώσουν περισσότερο αυτόν τον καύσωνα, δηλαδή τα τμήματα που θα σημειωθούν οι μέγιστες τιμές στη θερμοκρασία είναι :

η Κεντρική Μακεδονία
η Θεσσαλία
η Στερεά Ελλάδα
η Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησος
τα Ανατολικά τμήματα των Δωδεκανήσων
η Νότια Κρήτη
Το πικ του καύσωνα θα είναι την Τετάρτη και την Πέμπτη

Παρ’ όλο που έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα ζεστή εβδομάδα, η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες. Αυτό θα είναι και το “πικ” του καύσωνα όπως χαρακτηριστικά λέμε στις θερμές εισβολές. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 42°C αυτό το διήμερο ή αν συμβεί αυτό θα είναι φαινόμενο πολύ τοπικού χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται να δούμε και 43°C σε κάποια περιοχή της πεδινής ηπειρωτικής χώρας, έστω και με μειωμένη πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Από την Παρασκευή και πρώτα από τον βορρά θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Και στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθεί μικρή υποχώρηση του υδραργύρου αλλά όχι κάτι το αξιόλογο. Το Σάββατο θα γίνει αισθητή η πτώση αυτή και στην κεντρική Ελλάδα, ενώ ουσιαστική “δροσιά” θα πρέπει να περιμένουμε από την Κυριακή και στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.