Νέος τσαμπουκάς Άγκυρας: Στέλνει το Τσεσμέ στο Καστελόριζο - Διπλή απειλή σε Παυλόπουλο

Συνεχίζουν την προκλητική τακτική τους οι Τούρκοι. Σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απείλησαν και απηύθυναν προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου στους Έλληνες πιλότους ενώ πετούσαν με επιβάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προς τη νήσο Παναγιά Οινουσσών, ζητώντας τους να αλλάξουν πορεία.

Δυο φορές, μιλώντας προς τους Έλληνες πιλότους, ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου! Οι Έλληνες φυσικά τους αγνόησαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσγειώθηκε ασφαλής στη νήσο Παναγιά.

Το ίδιο σκηνικό είχε γίνει και χθες Τρίτη. Η πρώτη τουρκική παρέμβαση έγινε όταν το ελληνικό αεροσκάφος με
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση. Και τότε οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ενώ λίγο αργότερα επικοινώνησαν με το σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επέμεναν πάλι ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR, παρά το ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου οι κ.κ Παυλόπουλος και Καμμένος επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών.

Κι η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, αφού όπως αναφέρει το «mignatiou.com», οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αναφέρει το «mignatiou.com».

Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές, συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας). Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.