Ένοχος ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ - Ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, κρίνοντάς τον ένοχο για μια από τις τρεις πράξεις που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για την αποστολή στη Eurostar των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010.

Ωστόσο το δικαστήριο τον κήρυξε αθώο για το ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. της Αρχής όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και για το ότι διατηρούσε παράλληλα για 6 μήνες τη θέση του στο ΔΝΤ και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα, ο οποίος στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ανεξάρτητα από την σημερινή απόφαση του Εφετείου, αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.