Ασύλληπτο! Πολιτιστικός Σύλλογος θα γιόρταζε με Θ. Αδαμαντίδη το "ολοκαύτωμα" της Ηλείας!

Μία … αχαρακτήριστη ιδέα είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακίστου της Ηλείας, να γιορτάσει με εκδηλώσεις μνήμης την φονική πυρκαγιά του 2007 στην περιοχή, που στοίχισε τη ζωή 49 ατόμων. Η φωτιά που συγκλόνισε το πανελλήνιο, είχε ξεσπάσει στις 24 Αυγούστου του 2007 στη Ζαχάρω, κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και άφησε πίσω της 49 νεκρούς.

 

 

Ο σύλλογος απευθύνθηκε αρχικά στον δήμο Ζαχάρως και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να πάρει την άδεια και πρότεινε να συμμετέχει κι αυτός στην οργάνωση της εκδήλωσης συμβάλλοντας στα έξοδα με 5.000 ευρώ. Αφού έλαβαν μια πρώτη συναίνεση από την περιφέρεια, επανήλθαν με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργο Γεωργιόπουλο, πρότειναν να κάνουν, μεταξύ άλλων, τρισάγιο στην μνήμη των νεκρών από τον Μητροπολίτη Τριφυλλίας και Ολυμπίας, προβολή βίντεο από τα τραγικά γεγονότα, έκθεση φωτογραφίας από την πύρινη μανία, κι ακόμη συναυλία με λαϊκή ορχήστρα που θα συντόνιζε ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Τζουανόπουλος. Αυτό που εξέπληξε όμως τον αντιπεριφερειάρχη, ήταν η πρότασή τους να τραγουδήσει ο Θέμης Αδαμαντίδης, τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη.

“Δεν μπορεί να ακουστεί μπουζούκι ούτε αυτός ο τραγουδιστής σε αυτό τον χώρο” τους επεσήμανε και τερμάτισε τη συζήτηση.

Κάποια μέλη του Συλλόγου ωστόσο λίγες μέρες αργότερα, κυκλοφόρησαν πρόσκληση για την εκδήλωση. Κι ως ήταν αναμενόμενο ξύπνησαν μνήμες απ’ την τραγική πυρκαγιά αλλά και την οργή συγγενών των αδικοχαμένων ανθρώπων.
Οι συγγενείς έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον δήμο Ζαχάρως, στην οποία κάνουν λόγο για μία «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση, η οποία συνιστά υποκρισία» και ζητούν τη ματαίωσή της, προειδοποιώντας με περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Όπως εξηγεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών, Αντώνης Φούσας, «οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων δεν δύνανται να δεχθούν τέτοιους “πανηγυρισμούς” και “τυμπανοκρουσίες” και μάλιστα, από φορείς, που όπως αποδείχθηκε δικαστικά και αμετάκλητα ότι έχουν τεράστια ευθύνη για το βασανιστικό θάνατο τόσων αθώων εγκαταλελειμμένων τότε ανθρώπων». Τονίζει ακόμη ότι οι συγγενείς τελούν με δική τους πρωτοβουλία κάθε χρόνο, μνημόσυνο για να τιμήσουν αθόρυβα τους νεκρούς τους, και κάτι ανάλογο επιθυμούν να κάνουν και φέτος, καλώντας τους διοργανωτές να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωση.

 

 

Ακόμη, κάνουν λόγο για υποκρισία, υπογραμμίζοντας ότι οι φορείς που διοργανώνουν αυτήν την εκδήλωση δεν συμπαραστάθηκαν ποτέ στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ χρησιμοποίησαν ες βάρος των νεκρών ανυπόστατα στοιχεία, τα οποία ασφαλώς η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε ομόφωνα.

Για την πυρκαγιά είχαν δικαστεί και καταδικαστεί οι Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης, και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού. Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε κάθε κατηγορούμενο ήταν 10 έτη, εξαγοράσιμα για 5 ευρώ την ημέρα.