ΠΟΕΔΗΝ: 60 ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω μηχανικών βλαβών

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ασθενοφόρων αναδεικνύει νέα ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι 60 ασθενοφόρα βρίσκονται σε αχρηστία λόγω μηχανικών βλαβών στην Αθήνα.

Με αφορμή την απώλεια ενός ακόμα ανθρώπου λόγω απουσίας ασθενοφόρου και μάλιστα στο χωριό του πρωθυπουργού, το Αθαμάνιο Άρτας, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ”διάλυση της δημόσιας υγείας” με ”κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς”.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: ”Τραγική η επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ στα σημεία των πυρκαγιών με 60 ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα στην Αττική λόγω βλαβών. Στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας (καλύπτει Ηλεία και Ζάκυνθο που είχαμε πυρκαγιές) από τα 55 οχήματα τα 25 είναι χαλασμένα. Στα Τρίκαλα 8 στα 9 διαθέσιμα Ασθενοφόρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν χαλασμένα. Στη Μαγνησία τα 7 στα 10 διαθέσιμα Ασθενοφόρα ήταν χαλασμένα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Στο Αθαμάνειο Άρτας έχασε τσάμπα τη ζωή του 55χρονος επειδή δεν υπήρχε Ασθενοφόρο σε αγώνα δρόμου στο Κέντρο Υγείας Βουλγαρελίου”.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: ”Σε όλο τον νομό Αττικής το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου επιχειρούσαν 45-48 ασθενοφόρα πρωί/απόγευμα και μόλις 25-27 την νύχτα. 60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες. Δεν υπάρχει εφεδρικό ούτε για δείγμα εδώ και μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση δυνατή πρόσβαση στα σημεία συμβάντος από το ΕΚΑΒ είναι η επάρκεια σε διασώστες και σε ασθενοφόρα οχήματα. Σε έκτακτες καταστάσεις, το προσωπικό προσέρχεται μαζικά προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει η υποδομή; Όταν δεν υπάρχουν τα οχήματα για να τεθούν στην διάθεση του αρμόδιου συντονιστικού; Το τετραήμερο (12 έως 15/8) σε σύνολο 10 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούσαν στην αρχή 4 και μετά 3. Τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα με βλάβες”.