Σαρωνικός: "Καθαρίζουν τις ακτές κι όχι τον βυθό - Το μαζούτ θα κολλήσει εκεί για 25 χρόνια!"

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης επισημαίνοντας ότι τα συνεργεία στον Σαρωνικό, καθαρίζουν την επιφάνεια της θάλασσας αλλά όχι το πετρέλαιο που «κολλάει» στον βυθό, με αποτέλεσμα αυτό να επανέρχεται συνεχώς.

«Το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό», είπε μιλώντας στον Real FM.

«Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει», επεσήμανε και τόνισε ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα». Όμως συνέχισε λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Ακόμη ο κ. Τσιμπίδης κατήγγειλε ότι: «Οι κρατικοί φορείς είναι ανύπαρκτοι. Όταν έγινε το ναυάγιο έτρεχαν να κάνουν συμβάσεις με τις εταιρείας». Υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».