Στο Μαξίμου κατεβαίνουν οι μεταλλωρύχοι - Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της Eldorado

Στο δρόμο για το Μαξίμου είναι αυτή την ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Από νωρίς σήμερα το πρωί περί τα 1.500 άτομα που κατέβηκαν στην Αθήνα με 30 πούλμαν, είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη Μεσογείων.

Εκεί  9μελης αντιπροσωπεία τους μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη.

«Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει έντιμος διάλογος με την εταιρεία, δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε έμπρακτα και αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν έχει τελειώσει τίποτα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας» ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση, στους συναδέλφους του ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Χρήστος Ζαφειρούδας.

Πριν καταλήξουν στο Μαξίμου, οι μεταλλωρύχοι θα συναντήσουν στη 1.30, τον πρόεδρο της Eldorado.

Σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold προς την ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση των σχετικών αδειών, κι οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας ανησυχούν για το μέλλον τους.

Θα υπογράψει η κυβέρνηση την άδεια για τις Σκουριές ή η Eldorado θα σταματήσει τα έργα και αυτοί θα μείνουν άνεργοι;

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μεσογείων είχε διακοπεί από το πρωί και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου, από το ύψος της Κατεχάκη.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη αποκλείσει το δρόμο έξω από το Μαξίμου, κι έχουν μπει κλούβες στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με την Βασιλίσσης Σοφίας και την Βασιλέως Κωνσταντίνου.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

 

Από την πλευρά της η καναδική εταιρεία είχε διαμηνύσει την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι σε περίπτωση που έως σήμερα δεν εκδοθεί η άδεια για τις Σκουριές, τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ανάκληση των εργασιών κατ’ αρχάς στο έργο των Σκουριών. Στο συγκεκριμένο μεταλλείο εργάζονται 520 άτομα, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε αφήσει χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 22 Σεπτεμβρίου (Παρασκευή).

Παράλληλα, από την εταιρεία κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, υποστηρίζοντας ότι το Μαξίμου παίζει με τον χρόνο. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αφορά την εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι. «Αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να δείξει ότι πράγματι θέλει να συνεργαστεί και να προωθήσει την επένδυση και όχι να κρατάει την εταιρεία σε ομηρία», αναφέρουν πηγές.

Επιπλέον, από την εταιρεία προσθέτουν ότι για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη δεν έχει δοθεί.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως το λουκέτο στο μεταλλείων των Σκουριών θα είναι μόνο η αρχή, καθώς στη συνέχεια θα σταματήσει και το έργο στην Ολυμπιάδα, αφού η Eldorado υποστηρίζει πως τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα, το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των διαφόρων φάσεων των έργων, και αποτελούν αμφότερα τμήμα ενός ενιαίου project, με κοινό businness plan.