Κουρουμπλής: Αργήσαμε να ζητήσουμε βοήθεια γιατί την Τρίτη πήγε η πετρελαιοκηλίδα στον Πειραιά

Όσο περνάνε οι μέρες κι η πετρελαιοκηλίδα απλώνεται στον Σαρωνικό, νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την αργοπορία της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί εγκαίρως τις πρώτες ώρες του ατυχήματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που είχε δηλώσει χθες ότι για την αργοπορία ευθύνεται το ότι το απορρυπαντικό πλοίο που χρειαζόταν να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας, έλειπε σε αποστολή, διαψεύσθηκε αυθημερόν απ’ τον ίδιο τον Οργανισμό. Η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA, Radina Russeva επεσήμανε ότι: «O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) διαθέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ 16 πλοία τα οποία είναι stand by και είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση».

Σήμερα ο υπουργός επανήλθε σε μία νέα προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατάσταση. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας. Την Τρίτη είχαμε την πρώτη κηλίδα να φαίνεται ότι πάει στον Πειραιά, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φαινόταν την Κυριακή τέτοιο πράγμα, δεν φαινόταν».

Επέμεινε μάλιστα στην αρχική δικαιολογία πως το ατύχημα έγινε νύχτα: «Πρώτη ατυχία για όλους μας ήταν ότι έγινε νύχτα το ατύχημα με το δεξαμενόπλοιο», είπε και συμπλήρωσε πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει καμία ενέργεια τότε.

Όσο για τους δημάρχους που διαμαρτύρονται ότι δεν ενημερώθηκαν άμεσα, ο υπουργός είπε: «Να δεχτούμε πως αργήσαμε. Αν είχαν ενημερωθεί πιο νωρίτερα, τι θα έκαναν; Το θεσμικό πλαίσιο δεν τους δίνει αρμοδιότητα να επέμβουν».