Guardian για μετανάστες στα ελληνικά νησιά: Εκρηκτική ξανά η κατάσταση, θυμίζει 2015

Μύδρους εξαπολύει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Αναφέρεται σε «δραματική» αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των ήδη άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν υπερδιπλασιάστηκε μέσα στο καλοκαίρι και τονίζουν ότι «οι ροές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016 με 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του Ηλία Παυλόπουλου της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα: «Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών».

«Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρα στη Μυτιλήνη.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».