Τώρα και πρόστιμο από 200 έως 500€ για όσους δεν ανακυκλώνουν σωστά τα σκουπίδια!

Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που έρχεται σήμερα στη Βουλή φέρνει μέχρι και πρόστιμο για όσους πετούν τα σκουπίδια τους σε λάθος κάδο.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος επιφυλάσσει βαριές καμπάνες σε δήμους αλλά και σε πολίτες. Στόχος του βέβαια είναι να μειωθούν τα αστικά απορρίμματα και να πάψει να θάβεται το 80% αυτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρυσι στην χώρα μας ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά, με την ανακύκλωση να βρίσκεται κολλημένη στο 16%. Έτσι το νέο πλαίσιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει την επιβολή από 200 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης ενός δήμου ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχο το έργο τους.

Πρόστιμα όμως θα επιβάλλονται και στους δήμους που «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων. Τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Πλέον όμως δίνεται και κίνητρο στους δήμους να ανακυκλώνουν περισσότερο, καθώς θα συνδέεται το κόστος επεξεργασίας απορριμμάτων, με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Όσο λιγότερες οι ποσότητες απορριμάτων για ταφή ή επεξεργασία, που θα σημαίνει ότι ο δήμος ανακύκλωσε περισσότερα απορρίμματα, τόσο λιγότερο το κόστος που θα πληρώνει ο δήμος στον φορέα διαχείρισης. Κατά συνέπεια και οι δημότες θα πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Πώς θα γίνεται αυτό; Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πλέον τα δημοτικά τέλη θα είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Αν όμως ο δήμος ανακυκλώνει λιγότερες ποσότητες, κι άρα στέλνει περισσότερες για ταφή ή επεξεργασία, τότε θα αυξάνονται ανάλογα και τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλουμε εμείς οι πολίτες.

Κι αν εντοπιστεί πολίτης που ρίχνει σε λάθος κάδο τα σκουπίδια, τότε θα πληρώνει πρόστιμο από 200 ευρώ έως και 500 ευρώ.

Ένα νέο χαράτσι λοιπόν μας χτυπά την πόρτα, μετά από αυτό της χρέωσης της πλαστικής σακούλας στο super market που θα ξεκινήσει από τα 3 λεπτά από 1/1/2018 και θα φτάσει τα 7 λεπτά στη συνέχεια επιχειρείται να μειωθεί η χρήση της και να αντικατασταθεί το πλαστικό με χαρτί η ύφασμα.