Αυθαίρετα: 100 δόσεις κι εκπτώσεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές

Μία ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν αυθαίρετα ακίνητα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα αυξηθούν από 80 σε 100 οι δόσεις για τα αυθαίρετα κι ακόμη, θα υπάρχουν εκπτώσεις σε όσους είναι ήδη σε ρύθμιση και θελήσουν να μπουν στη νέα. Όπως είπε, αν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εντός εξαμήνου, θα τύχουν επιπλέον έκπτωσης 20%.
Ο υπουργός, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» επεσήμανε και ότι η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Αναλυτικότερα, το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα προβλέπει για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς), αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο, να το επανυπολογίσουν με βάση τις νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να το συμψηφίσουν με όσα ήδη έχουν πληρώσει.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων;

1. Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

2. Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στις 10.000 ευρώ.

3. Μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

4. Μειώσεις υπάρχουν και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑΜΕΑ (καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου), παλιννοστούντες και πολύτεκνοι (20% του προστίμου), τρίτεκνοι (30% του προστίμου), μακροχρόνια άνεργοι (30% του προστίμου), δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης (20% προστίμου). Επίσης έκπτωση 30% δικαιούνται όσοι έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».

Αναλυτικότερα:

• Εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,

• σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2, το 50%,

• σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1, το 30%.

• Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

– Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του «Υπερταμείου», στα αυθαίρετα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων. Να σημειωθεί ότι το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες (για να υποστηρίξει τις νέες δομές) και το 25% στους δήμους.

– Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς), αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο, μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Για τα παλιά αυθαίρετα, ως ημερομηνία – ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28η/07/2011.

Ωστόσο, προβλέπεται μια σειρά από ρυθμίσεις:

• δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,

• αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 80 σε 100,

• εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,

• αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA κ.λπ.),

• διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,

μειώνονται τα πρόστιμα για:

-αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-1993,

-αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης,

-αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες,

-στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993,

-τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Επίσης προβλέπεται:

-Η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου σε χρήμα (για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης).

– η δυνατότητα χωροθέτησης Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα.

– η «φωτογραφική» δυνατότητα ίδρυσης εστιατορίων μέσα σε οινοποιεία που βρίσκονται σε ζώνες οικιστικού ελέγχου.

– επιτρέπεται «φωτογραφικά» η δόμηση σε οικόπεδα που συνορεύουν με ρέματα που έχουν διευθετηθεί με τεχνικά έργα κλειστής διατομής.

– ο έλεγχος των μελετών γεωλογικής καταλληλότητας περνά από το ΥΠΕΝ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πλην των ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ).

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ