Ένας ηλικιωμένος το δεύτερο θύμα της γρίπης στην Ελλάδα

Δεύτερο κρούσμα γρίπης καταγράφηκε στην Ελλάδα. Μετά το παιδί, ηλικίας επτά ετών, που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», παρουσιάστηκε ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο είναι σοβαρό, καθώς αφορά ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο 77χρονος άνδρας, από τον οποίο απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β, δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα. Δύο εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Β. Το ένα – ο 77χρονος άνδρας -είναι σοβαρό περιστατικό με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.