ΕΛ.ΑΣ.: Η "Επαναστατική Αυτοάμυνα" πίσω από τη χθεσινή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Η τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ» βρίσκεται πίσω από τη χθεσινοβραδυνή επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΑΣ.

Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, μετά τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης. Οι κάλυκες που χρησιμοποιήθηκαν χθες, προέρχονται από το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση σε δύο άλλες επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 2017, όταν σε επίθεση που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με πολεμικό καλάσνικοφ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο χτύπημα ήταν στις 25 Μαΐου του 2014, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, με τις σφαίρες να καρφώθηκαν στα γραφεία του κόμματος. Και σε αυτή την περίπτωση η ένοπλη ομάδα χρησιμοποίησε καλάσνικοφ με τις αρχές να εντοπίζουν δύο από τις βολίδες.

Πρόκειται για μία ένοπλη ομάδα η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τους πυροβολισμούς έξω από την πρεσβεία του Μεξικό, και τη χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας.

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Ανακοινώνεται ότι, όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

  • την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ,
  • την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
  • την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ». Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). Οι έρευνες συνεχίζονται».

Το χρονικό της επίθεσης:

Χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν από τις 8.00, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί τα γραφεία του κόμματος. Εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 30 άνθρωποι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν 4-5 πυροβολισμοί.

 

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα των αρχών, οι δύο δράστες έφτασαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, στην Ζωοδόχου Πηγής. Κατέβηκαν πεζή την Ανδρέα Μεταξά. Στο κεφάλι φορούσαν κράνη και από μέσα κουκούλες. Ο ένας πυροβόλησε  κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί καλύφτηκαν και δεν ανταπέδωσαν τα πυρά.Κι ύστερα οι 2 δράστες επιβιβάστηκαν στην μοτοσικλέτα τους  και εξαφανίστηκαν.

 

Οι σφαίρες πέρασαν ξυστά από το κεφάλι του ενός αστυνομικού, και τρύπησαν πινακίδα που ήταν περίπου στο ύψος του κεφαλιού του!

 

Εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπoυργού καταδικάζεται απερίφραστα η «προβοκατόρικη επίθεση» έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη.

Δήλωση Ν.Τόσκα για τους πυροβολισμούς κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

«Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από την Κρήτη όπου βρισκόταν και επιστρέφει εσπευσμένα, για το περιστατικό ρίψης πυροβολισμών στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά.

«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν, τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω», δήλωσε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών».

Φ. Γεννηματά: Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτό που συνέβη

Έντονη ήταν η αντίδράση της προέδρου της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά για την επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Ως εδώ. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Αυτό το άβατο πρέπει να σπάσει» τόνισε η κ. Γεννηματά που δήλωσε σοκαρισμένη από το γεγονός. « Ήταν εκεί και οι συνεργάτες μου και τα παιδιά της βάρδιας των αστυνομικών. Έχουν βρεθεί τρεις κάλυκες. είπε. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δεχτεί επίθεση. Έχω ενημερώσει εδώ και ένα χρόνο τον πρωθυπουργό. Έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στον αρμόδιο υπουργό. Θα πρέπει επιτέλους να λάβουν μέτρα. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε από τα γραφεία μας».

Η κ Γεννηματά ερωτηθείσα αν συνδέεται η επίθεση και με την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου επικεφαλής απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Ξεκαθάρισε όμως ότι «τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

«Είναι ευτύχημα που δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει ζωές στην Χαριλάου Τρικούπη» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος

«Κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια και περιστατικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα στοπ» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης σχετικά με τη σημερινή, ένοπλη επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς Ήταν 30-40 άτομα στο κτήριο. Είναι κάτι που εμείς δυστυχώς το έχουμε ξαναζήσει με επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια και περιστατικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα στοπ» είπε ο κ. Χρηστίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν συνέδεσε την σημερινή επίθεση με την επικείμενη εκλογή προέδρου στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς: «Τα ζητήματα της ασφάλειας μας απασχολούν διαρκώς. Δεν θέλουμε να συνδέσουμε τέτοιου είδους περιστατικά με την εκλογή που έχουμε μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να χυθεί πολύ γρήγορα άπλετο φως, να σταματήσουμε με τα άβατα, να δούμε τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας – και είναι ευτύχημα που δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει ζωές στην Χαριλάου Τρικούπη» κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.