Βγήκε από τη φυλακή ο Κουφοντίνας-Μαζί του η σύζυγος και ο γιος του-Οι πρώτες δηλώσεις (βίντεο)

Την πύλη της φυλακής πέρασε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά τη 2ημερη άδεια που το δόθηκε.

Στην πύλη τον περίμεναν η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτωρας καθώς και μια ομάδα νεαρών που φώναζαν «το πάθος για την λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές ενώ το 48ωρο που θα μείνει εκτός θα πρέπει να πάει τέσσερις φορές στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες μέσα στην φυλακή. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση και το ευχαριστούμε», δήλωσε αμέσως μετά η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ.

Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νομό χορήγησε την άδεια.

«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια» σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τι είπε στην ακρόαση για τη χορήγηση άδειας

Το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, που βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, ζήτησε διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής επικαλούμενος την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του κατά την ακρόασή του από το Τριμελές Συμβούλιο των φυλακών.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα» φέρεται να είπε στο Συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας, ο οποίος δε ρωτήθηκε για τη θέση του απέναντι στις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν.

Πηγές των φυλακών τονίζουν, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr ότι η άδεια που χορηγείται δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου αφού ο νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, άδεια δικαιούνται όλοι οι κρατούμενοι, ενώ οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν οκτώ χρόνια πραγματικής κράτησης.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπακογιάννη:  Δίνουν άδεια στο «πιστόλι» της 17 Νοέμβρη;

«Αδιανόητο ο Κουφοντίνας να κυκλοφορεί ελεύθερος δύο ημέρες στην Αθήνα» είπε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον σταθμό Action 24.

Λίγη ώρα αργότερα, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί δύο ημέρες ελεύθερος;».

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους «λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα».

«Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή», κατέληξε.

Βορίδης: Αδιανόητο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης. «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο» έγραψε ο Μάκης Βοριδης.

Αδωνις Γεωργιάδης: Ασχολίαστο

Την ενόχλησή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter, συνοδεύοντας το λακωνικό αυτό σχόλιο με ένα δημοσίευμα για την 48ωρη άδεια.

Λιάνα Κανέλλη

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας  και πάλι  στο Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση.

Καμίνης: Ανθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή

Έντονη ήταν και η αντίδραση του δήμαρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος τόνισε ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή. Ο κ. Καμίνης μάλιστα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου που έδωσε την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.