Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα

Κατατέθηκε στη Βουλή νωρίτερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», τη διανομή του οποίου είχε ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταβάλλεται κατά το 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για την εφαπάξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή «κοινωνικού μερίσματος», για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, το «κοινωνικό μέρισμα» είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνιακού χαρακτήρα.

Όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός, το μέρισμα θα ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατ. πολίτες με προτεραιότητα στους άνεργους.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το μέρισμα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή στους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του ποσού των 720 εκατ., ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.