Άστατος καιρός, με βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Σήμερα Σάββατο, στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται άστατος καιρός με βροχές κατά διαστήματα και στα νότια πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί-βορειοανατολικοί, έντασης 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 6-7 και πρόσκαιρα στα κεντρικά και νότια τμήματα 8-9 και πιθανόν 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στα βόρεια από 7°C έως 17°C, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 12°C έως 19°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10°C έως 18°C και στα νησιά του Αιγαίου από 14°C έως 21°C.

ΑΤΤΙΚΗ
Κακοκαιρία αναμένεται στην Αττική το Σάββατο, με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, τοπικά ισχυρές, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλάζι.
Άνεμοι: από μεταβλητές διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι, έντασης 4-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11°C έως 19°C.
Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 14°C έως 18°C.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τοπικές βροχές αναμένουμε στη συμπρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ενώ στα νότια τμήματα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί, έντασης 4-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία (στο κέντρο): 11°C – 16°C.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Στα κεντρικά και νότια τμήματα, καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο αναμένεται να διατηρηθεί η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές και ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλάζι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς από τα δυτικά προς τα ανατολικά, έντασης 6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στα βόρεια από 6°C έως 16°C, στο Ιόνιο και τα Δυτικά Ηπειρωτικά από 14°C έως 20°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10°C έως 19°C και στα νησιά του Αιγαίου από 14°C έως 21°C. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο υδράργυρος θα σημειώσει σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες, με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες που πιθανόν έντονες, ιδιαίτερα στα δυτικά, κεντρικά και νότια του Νομού. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις, έντασης 5-6 μποφόρ και από το βράδυ στα δυτικά τμήματα βορειοδυτικοί 6-7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9°C έως 17°C.
Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 11°C έως 17°C.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες αναμένουμε στη συμπρωτεύουσα την Κυριακή, με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές στα ανατολικά νωρίς το πρωί.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις, έντασης 5-6 μποφόρ.
Θερμοκρασία (στο κέντρο): 8°C – 15°C.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένουμε τα φαινόμενα να περιοριστούν κυρίως στη Νότια Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση. Στα μέσα της εβδομάδας, αναμένουμε ήπιες συνθήκες, εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου                                                               

Πτυχιούχος Φυσικός-Μετεωρολόγος ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr

(Επίσημη Σελίδα στο facebookPatty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος)