Έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στους κατοίκους της Κέρκυρας που επλήγησαν απ' την κακοκαιρία

Στον κατάλογο των περιοχών που επλήγησαν από την τελευταία θεομηνία στη χώρα μας και αναμένεται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, εντάχθηκε και το νησί της Κέρκυρας.

Πρώτοι οι κάτοικοί της Νότιας Κέρκυρας ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πριν από δέκα περίπου μέρες, με αποτέλεσμα, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις, να υποστούν υλικές ζημιές, αλλά και το σοβαρότερο όλων, να θρηνήσουμε το πρώτο θύμα της τελευταίας σφοδρής κακοκαιρίας, που έπληξε το νησί, όταν 67χρονος οδηγός μετά από δυνατή νεροποντή, παρασύρθηκε με το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε από δυνατό ρέμα και βρήκε τραγικό θάνατο.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, «για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των κατοίκων της Νότιας Κέρκυρας, μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος με τα αρμόδια υπουργεία και σε συνεννόηση με τους βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη, η έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες θα περιλαμβάνει και την Κέρκυρα.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αποζημιώσεις για την επιδιόρθωση κτιρίων, επίδομα πρώτων εξόδων για την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, «στην ευθύνη της είναι η καταγραφή των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και τα επαγγελματικά κτίρια, ενώ για τις ζημιές σε οικίες, ιδιωτική περιουσία και οικοσκευές η ευθύνη της καταγραφής και απόδοσης των επιδομάτων που θα νομοθετηθούν από την κυβέρνηση ανήκει στο δήμο Κέρκυρας. Όσον αφορά τις ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ και τους κατά τόπους ανταποκριτές».

Η έκτακτη εισφορά με τη μορφή επιδόματος που θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, θα χορηγηθεί στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ειδικότερα στους δήμους, Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιά Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων, Κέρκυρας και στους πληγέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ