Καιρός: Με ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η εβδομάδα

Σήμερα Τρίτη, νεφελώδης θα είναι ο καιρός στη Δ. Ελλάδα, με παροδικές βροχές και ενδεχομένως να έχουμε και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου. Στο Νότιο και Α. Αιγαίο αναμένεται άστατος καιρός, με νεφώσεις κατά διαστήματα και πιθανότητα για παροδικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές, αλλά είναι αρκετά περιορισμένη. Τοπικές ομίχλες θα έχουμε επίσης, κατά τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις, στα 4-5 μποφόρ και στο Β. Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα πνέουν γενικά ασθενείς άνεμοι, μεταβλητών διευθύνσεων, έως 4 μποφόρ. Στο Καρπάθιο πέλαγος θα επικρατήσει ΒΔ ρεύμα, έντασης έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί ενδεικτικά:

Στη Βόρεια Ελλάδα, από 1°C έως 18°C

Στην Ανατολική Ελλάδα, από 3°C έως 21°C

Στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 4°C έως 20°C

Στο Ιόνιο, από 8°C έως 18°C

Στο Βόρειο και Α. Αιγαίο, από 7°C έως 18°C

Στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από 4°C έως 20°C

 Αττική

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις και πιθανές τοπικές ομίχλες κατά τις πρωινές ώρες, στα ορεινά τμήματα του Νομού.

Άνεμοι: ασθενείς, από νότιες κυρίως διευθύνσεις, τοπικά έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 5°C έως 19°C.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11°C έως 18°C.

 Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος καιρός, με πιθανότητα για τοπικές ομίχλες κατά τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: ασθενείς, έντασης έως 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία (στην πόλη): από 7°C έως 16°C.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Με γενικά ήπιες συνθήκες προβλέπεται να κυλήσει η εβδομάδα, με διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, κυρίως στη Δ. Ελλάδα, όπου θα έχουμε και κάποιες τοπικές βροχές, με έμφαση στα ορεινά τμήματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα κυριαρχούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στη Δ. Ελλάδα από νότιες διευθύνσεις, παροδικά ενισχυμένοι έως 7 μποφόρ, με τάση προς τα τέλη της εβδομάδας το νοτιοδυτικό ρεύμα να επικρατεί σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Την Πέμπτη, αναμένεται μεταβολή του καιρού και σε αρκετές περιοχές της χώρας θα έχουμε πυκνή νέφωση και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη Δ. Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα δεν προβλέπεται να είναι αξιόλογα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία μέχρι και την Τετάρτη θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, φθάνοντας η μέγιστη κοντά στους 18-20°C στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα για μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στη Δυτική και Β. Ελλάδα από την Πέμπτη και μετά.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού, αναμένουμε από το ΣΚ, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση των νοτιάδων, την αυξημένη συννεφιά, τις βροχές οι οποίες θα ξεκινήσουν πρώτα από τα δυτικά και στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ φαίνεται να διατηρούνται και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

 

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου                                                               

Πτυχιούχος Φυσικός

Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ

ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr

(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)