Σκάνδαλο με μίζες 100.000 ευρώ στον ΟΣΕ - Ρομά "λάδωναν" υπαλλήλους για τα παλιά μέταλλα

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΣΕ στο οποίο εμπλέκονται υπάλληλοι του οργανισμού και Ρομά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάνδαλο εμπλέκονται οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ – το ένα άτομο διευθυντικό στέλεχος- και τρία κυκλώματα Ρομά. Οι μίζες έφταναν τις 100.000 ευρώ.

Πρόκειται για “συνεννοήσεις” που γινόντουσαν σχετικά με διαγωνισμούς πώλησης σκραπ του ΟΣΕ.

Οι Ρομά “λάδωναν” τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, ώστε να τους ενημερώνουν για τα παλιά μέταλλα και τα άχρηστα υλικά (π.χ. ράγες) και «πέταγαν» εκτός διαγωνισμού άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν. Όπως αναφέρει το Iefimerida.gr, οι Ρομά εντόπιζαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και… πλειοδοτούσαν εκείνοι στους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπάλληλοι, μέλη των επιτροπών, είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ είτε μικρότερη, γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα. Στο κύκλωμα είχε εμπλοκή και ένα διευθυντικό στέλεχος του ΟΣΕ, που διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων από τις αποθήκες του ΟΣΕ.
Μέχρι στιγμής για την υπόθεση διαφθοράς στον ΟΣΕ έχουν συλληφθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας οκτώ υπάλληλοι του Οργανισμού και έντεκα Ρομά.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που έπαιρναν οι Ρομά ήταν και κάποια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Από την έρευνα, προέκυψε ότι οι συναλλαγές αυτές είχαν ξεκινήσει από το 2015. Τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν λάβει ο καθένας από 15.000 έως 25.000 ευρώ σε μίζες, ενώ συνολικά οι οκτώ είχαν λάβει 100.000 ευρώ.
Αφού ολοκληρωνόταν η… επιχείρηση υπαλλήλων ΟΣΕ – Ρομά, τα χρήματα των Ρομά κατέληγαν σε βουλγαρικές τράπεζες. Από εκεί πληρώνονταν και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Μάλιστα, κατά τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια των υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα εντοπίστηκαν δεσμίδες χρημάτων με ταινίες από βουλγαρικές τράπεζες.
Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.