Με καλάσνικοφ ο πυροβολισμός κατά του φρουρού στο Εφετείο-Τουλάχιστον 3 οι δράστες (upd)

Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από την ομάδα των τριών που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, τον αστυνομικό φρουρό, o οποίος επιχείρησε να τους καταδιώξει.

Ο κάλυκας εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, για την οποία ερευνάται αν έχει σχέση με το βομβιστικό χτύπημα ή αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο των δραστών που βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια, είχε κλαπεί από περιοχή των νοτίων προαστίων.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τουλάχιστον τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως.

Οι ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη είναι εκτεταμένες.

Η επίθεση

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, στις 03:25 σήμερα, έξω από το Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως.

Λίγο νωρίτερα, άγνωστος τηλεφώνησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στην ιστοσελίδα “Ζούγκλα” και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και πραγματικά στις 03:25 – την ώρα που είχαν πει – πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, η οποία προξένησε σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι δράστες πυροβόλησαν τον φύλακα του κτιρίου του Εφετείου, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει, ενώ πριν από λίγο βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια και το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν. Μάλιστα βρέθηκε κι ένας κάλυκας έξω από το Εφετείο.

Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμεναν 2 συνεργοί τους και με το οποίο διέφυγαν.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία εξερράγη στις 03:25, προξενώντας σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου και σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών.

Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου και διέφυγαν.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: “Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα” και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα στο σημείο της έκρηξης, ενώ εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν τις κάμερες της περιοχής προκειμένου να δουν αν έχουν καταγραφεί οι δύο άνδρες ή το δρομολόγιο διαφυγής τους ενώ αξιολογούν και τη μαρτυρία του φύλακα του Εφετείου.

 

Αν και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι αστυνομικοί βλέπουν ομοιότητες με την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τράπεζας στις 19 Απριλίου 2017 στην οδό Σανταρόζα καθώς και την επίθεση με βόμβα τοποθετημένη σε σακίδιο στις 12 Δεκεμβρίου 2016 στο υπουργείο Εργασίας. Στο υπουργείο ο μηχανισμός λόγω βλάβης του. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν δύο και είχαν κινηθεί με μηχανές.

Για το χτύπημα στην Σανταρόζα την ευθύνη είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, με σύνδεση στους Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα, τα δύο ηγετικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα που τελευταία πραγματοποιούν απεργία πείνας επειδή όπως υποστηρίζουν δεν τους επιτρέπουν να δουν το παιδί τους.

Ωστόσο οι αναλυτές δεν αποκλείουν η χθεσινή επίθεση στο Εφετείο να οργανώθηκε είτε από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ή την Επαναστατική Αυτοάμυνα.