Χάος στην Εθνική Οδό απ' τα χιόνια – Εγκλωβισμένοι οι οδηγοί – Τεράστιες ουρές στην Αθηνών - Λαμίας (pics&vids)

Η σφοδρή κακοκαιρία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, πλήττοντας πολλές περιοχές της χώρας και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας.

Οι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τις ουρές όλο και να μεγαλώνουν.

Λόγω της χιονοθύελλας που ξέσπασε στην Αχαΐα εγκλωβίστηκαν στο κρύο επιβάτες λεωφορείου και οδηγοί Ι.Χ.

Την ίδια ώρα στο Μαρτίνο δίνουν μάχη για να μείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός.

Με αλυσίδες διεξάγεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών.

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας σε ετοιμότητα είναι και η περιφέρεια Αττικής για το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων.

 

 

 

Ουρές στο ρεύμα από Αθήνα προς Λαμία στην περιοχή του Κάστρου

Σύμφωνα με το LamiaReport αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί και έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων ενώ την ίδια ώρα το χιόνι πέφτει ακατάπαυστα.

Δίπλωσαν νταλίκες στο Μπράλο

 

Στην περιοχή του Μπράλου, λίγο πιο έξω από τη Λαμία, έχουν διπλώσει δυο νταλίκες και η κυκλοφορία γίνεται με τρομερή δυσκολία, ενώ το χιόνι που πέφτει ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ έχει σκεπάσει το οδόστρωμα.

Επίσης δύσκολη είναι η κατάσταση και στην εθνική οδό, όπου χιονίζει κατά μήκος του πετάλου του Μαλιακού κόλπου. Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα στην περιοχή της Λοκρίδας όπου στο ύψος του Μαρτίνου τα αυτοκίνητα πάνε σημειωτόν.

Η επίσημη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας:

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

Χιόνια, βροχές και χιονόνερο θα έχει σήμερα το σκηνικό του καιρού. Η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την Πέμπτη συνεχίζεται και έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στη βόρεια Ελλάδα θα καταγραφούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, με εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ στην κεντρική και νότια Ελλάδα βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Η ΕΜΥ προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ αναφέρει:

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα Θ00 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ και τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική Μακεδονία το πρωί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπείρου το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, οπού θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και πιθανόν κατά διαστήματα σε πιο πεδινές περιοχές της Ευρυτανίας.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9, τοπικά 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της στέρεας (έκτος αττικής) και Ευβοίας με υψόμετρο 300-400 μέτρα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες (κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και τα Κύθηρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 4 με 6, στα νοτιά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία από τα δυτικά βόρειοι 7 με 8 και τη νύχτα 9 και πιθανόν στις Κυκλάδες 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νησιά του βορείου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί. Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νοτιά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες που θα φέρουν νέες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά. Ως αργά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά, ωστόσο το κύμα αυτό θα εξασθενήσει μέχρι το απόγευμα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάσει ακόμη και στους 15 βαθμούς το μεσημέρι, ωστόσο νωρίς το πρωί και τη νύχτα θα υπάρχει παγετός.

Την Τρίτη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Στα λευκά και η Πάρνηθα, όπου το έχει στρώσει από το βράδυ της Τετάρτης!

Μάχη για να μείνει ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης:
Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στην Φθιώτιδα με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.
Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. και το βράδυ της Πέμπτης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.
Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία:
Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις κατά τόπους Διεύθυνσεις Αστυνομίας:
Γρεβενά:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών:
από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας,
από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας,
από το 13ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Περιβολίου,

Καστοριά
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Φλώρινα
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 18ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και στο υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διέυθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί :
Στην Ημαθία, μόνο από το 8ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας-Κοζάνης, έως τα όρια του νομού Καζάνης.
Στην Πέλλα, στην ρπαρχιακή οδό Κερασιάς μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, ωσόσο οι οδηγοί μπορούν να κινούνται χωρίς αλυσίδες από την επαρχιακή οδό Άρνισσας -χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δρόμοι στη Χαλκιδική είναι ανοικτοί, ενώ αλυσίδες χρειάζονται μόνο το δίκτυο μέσα στα ορεινά χωριά Ταξιάρχης, Βαύδος και Δουμπιά.
Ενημέρωση σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και συμβουλές οδικής ασφάλειας υπάρχουν στο www.hellenicpolice.gr

Στα λευκά τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα:
Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρωϊνές ώρες, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.
Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.

Προβλήματα και στην ορεινή Κορινθία:
Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:
Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.
Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.
Στην Καστανιά, στην ορεινή Κορινθία, το χιόνι ξεπέρασε τους 20 πόντους ύψος.