Die Zeit: Στη Μόρια αποτυγχάνει η Ευρώπη

Η υποψία ότι οι συνθήκες στη Μόρια είναι αποτέλεσμα ηθελημένης πολιτικής απόφασης, οι διεργασίες Αθήνας – Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας και η ένταση Λευκωσίας – Άγκυρας για τις γεωτρήσεις απασχολούν τον γερμανόφωνο Τύπο.

«Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι περιμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Αρκετοί από αυτούς πιστεύουν πλέον ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης και ξεκίνησαν τις αντιδράσεις», επισημαίνει η Die Zeit σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Στη Μόρια αποτυγχάνει η Ευρώπη». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες υποπτεύονται ότι η Ε.Ε. θέλει όσοι τα κατάφεραν μέχρι την Ευρώπη να ειδοποιήσουν φίλους και συγγενείς σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν μέσω WhatsApp ‘να μην έρθετε εδώ, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες’. Γεγονός πάντως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για την μεγάλη πρόκληση. Οι οργανώσεις αρωγής αποσύρθηκαν (…)».

Και η εβδομαδιαία εφημερίδα συνεχίζει: «Αποτρέπουν οι κακές συνθήκες την άφιξη νέων προσφύγων; Ο Μάριος Ανδριώτης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Μυτιλήνης δηλώνει ότι θα ήταν παράλογο αν πράγματι οι Βρυξέλλες προσπαθούσαν να αποτρέψουν νέους πρόσφυγες μετατρέποντας τη Λέσβο σε κρατητήριο, διότι η κατάσταση στο νησί θα είναι πάντα καλύτερη από ό,τι στη Συρία. Ο Μάριος Ανδριώτης απειλεί παράλληλα την Αθήνα και τις Βρυξέλλες με γενική απεργία των κατοίκων. Προφανώς άθελά του τάσσεται στο πλευρό εκείνων που επιδιώκει να ξεφορτωθεί: τους πρόσφυγες. Ορισμένοι από αυτούς έχουν στήσει με μερικές σκηνές στον αυτοσχέδιο καταυλισμό διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το σύνθημα #OpenTheIslands, έχοντας την οικονομική στήριξη Ελλήνων κομμουνιστών και αναρχικών».

SZ: «Διένεξη για την ονομασία των Σκοπίων»

«Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ διερευνούν τις πιθανότητες διευθέτησης της διένεξης για την ονομασία των Σκοπίων που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Διένεξη για την ονομασία των Σκοπίων», επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και αναφέρει ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. «Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα αργά αλλά σταθερά δημιουργείται νέα δυναμική στο ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

NZZ: «Νέα ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου»

«Η παρουσία ενός κυπριακού και ενός τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα ανατολικά και βόρεια της Κύπρου προκαλεί ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, σημειώνει η Neue Zürcher Zeitung.

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι «γεωτρύπανο νοικιασμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς κολοσσούς ΕΝΙ και Total αναζητεί από την Κυριακή κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Τουρκία επικρίνει τις γεωτρήσεις και απέστειλε δικό της ερευνητικό πλοίο. Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης στα διεθνή χωρικά ύδατα νοτίως της Κύπρου».