Πλοίο «κινητή βόμβα» στην Κρήτη με 410 τόνους εκρηκτικών (φωτός & βίντεο)

Με 410 τόνους εκρηκτικών εντοπίστηκε σήμερα από το Λιμενικό στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το φορτηγό πλοίο “ANDROMEDA”, με σημαία Ταζμανίας, που είχε ως προορισμό τη Λιβύη.

Στο πλοίο επέβαιναν 8 μέλη πλήρωμα, δυο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός.

Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές ο ιδιοκτήτης έδωσε εντολή στον πλοίαρχο, να μεταβεί στο λιμάνι της Μισράτας, στη Λιβύη, προκειμένου να παραδώσει εκεί το φορτίο. Παράλληλα, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν.

Ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος, Γιάννης Αργυρίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης κατάσχεσης φορτηγού πλοίου στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μετέφερε εκρηκτικά από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη, τόνισε πως «το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μία κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον».

Το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές σε 29 εμπορευματοκιβώτια, ενώ οι 11 δεξαμενές υγραερίου ήταν κενές.

Δείτε φωτογραφίες: