Στους δρόμους αποφασισμένοι οι αγρότες - Στήθηκαν ήδη τα πρώτα μπλόκα

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες με μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας από την Κρήτη μέχρι την Καρδίτσα αλλά και την Αιτωλοακαρνανία.

Τα πρώτα 300 τρακτέρ έχουν ήδη βγει στην Καρδίτσα στον Ε65, στο ύψος του Δέλτα και έπονται εκατοντάδες άλλα. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου, κατά την έκθεση AGROTICA.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. ‘Αρης Πολυγένης, μέλος της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως στο πλαίσιο της πανελλαδικής επιτροπής, στήνουμε μπλόκο στον Ε65 όλη η Καρδίτσα. Είναι η έναρξη των κινητοποιήσεων, και αυτή η κινητοποίηση, πρόσθεσε, θα γίνει ο προπομπός για όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, για να καταλήξει: «Δίνουμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας». Καθημερινά, δεν παρέλειψε ο κ. Πολυγένης, να τονίσει, πως οι αγρότες θα ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.


Όπως είπε ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας: “Διεκδικούμε λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, τα οποία δεν μας επιτρέπουν ούτε να ζήσουμε, ούτε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας”.

Οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) ζητούν φορολογικές επιβαρύνσεις, στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, στο κόστος παραγωγής, στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι αγρότες τονίζουν στην ανακοίνωση τους πως ψηφίστηκε «αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ», ενώ σχετικά με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αύριο οι αγρότες των Τρικάλων θα παραταχθούν και πάλι στον Ε65, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου, ενώ και στην Κρήτη οι Ηρακλειώτες θα παρατάξουν οχήματα και γεωργικά μηχανήματα στην Πραιτώρια.

Αύριο όμως θα αποφασίσουν και οι αγρότες του Βόλου πότε θα στηθεί το δικό τους μπλόκο στον κόμβο του Αερινού.

Ενώ την Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατύκαμπου, οι αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, και οι αγρότες της Μεσσηνίας στον κόμβο της Μεσσήνης.

Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή οι αγρότες της Ηπείρου από Άρτα και Πρέβεζα θα παραταχθούν στη γέφυρα της Άρτας.

Και μία μέρα μετά, το Σάββατο, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα παραταχθούν στους κόμβους Συκιάς και Ερμίτσας. Την επομένη, ημέρα Κυριακή θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στη γέφυρα Αγραφιώτη στην Ευρυτανία και στη γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη.

Τη Δευτέρα θα παραταχθούν τρακτέρ στην Φλώρινα και σε δύο σημεία στη Φθιώτιδα, στους κόμβους Ανθίλης και Δομοκού.