Ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού – Ποιοι μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο

Με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πλέον και μη φαρμακοποιοί θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακείο.

Όπως προβλέπει το διάταγμα πλέον θα χορηγούνται, υπό προϋποθέσεις, άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε:

1) Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,

2) Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (μη φαρμακοποιοί) και

3) Συνεταιρισμούς – μέλη της “Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας”.

Το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε αυτή την χρονική στιγμή, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική Απόφαση η οποία περιέγραφε αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς είχε κρίνει πως αυτές ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική Απόφαση όπως είχε γίνει το 2017.

Οι προϋποθέσεις

– Ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

– Στην εταιρεία μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

– Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό, τότε το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

– Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών που μπορούν να χορηγηθούν στο ίδιο φυσικό πρόσωπο σε πανελλαδική κλίμακα θα είναι οκτώ (8) για το έτος 2018, εννιά (9) για το έτος 2019 και δέκα (10) για το 2020.