Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξελιχθεί σε απολυταρχικό καθεστώς - Δεν σκέφτομαι να πολιτευτώ

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στο Aigaio365 o Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο δημοσιογράφος θυμάται τα γεγονότα πριν και μετά το δημοψήφισμα και θεωρεί πως οι υποστηρικτές του ΝΑΙ σήμερα έχουν δικαιωθεί απόλυτα. Τόνισε πως ο ΣΚΑΙ κάνει κακό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν διστάζει να παραδεχθεί πως έχει μετανιώσει για πράγματα που έχει πει.

Πιο αναλυτικά:

Δεν σε θυμώνει η κριτική που δέχεσαι;

Όχι, πλέον το θεωρώ κατάντια ενός ανθρώπου να με βρίζει, όταν πριν από τρία χρόνια τους είχα πει ακριβώς τι θα γίνει. Δεν με αγγίζει ούτε το επί προσωπικού, διότι έχω βρει έναν καταπληκτικό μαγικό κόσμο που λέγεται ελληνική Δικαιοσύνη.

Τους μηνύεις δηλαδή;

Ναι, πλέον μηνύω. Το “γ… την μάνα σου την π….” θα το πληρώσεις αδρά και θα το χαρώ και πάρα πολύ. Και θα δώσω και τα μισά στην Κιβωτό του Κόσμου στον πατέρα Αντώνιο.

Έχεις κάνει λόγο και για «συριζοτρόλ» που σου επιτίθονται συστηματικά.

Τα συριζοτρόλ είναι μια παγιωμένη πραγματικότητα στην Ελλάδα από το 2012 και μετά. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το δαχτυλίδι του στο Τέξας, ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση ενός σημαντικού κομματιού του στρεβλού ελληνικού καπιταλισμού, για να καταλάβει την εξουσία. Έχει φάει πάρα πολύς κόσμος, πάρα πολύ ψωμί.

Δεξιά τρολ δεν υπάρχουν; Θα πει κάποιος ότι ο Μπογδάνος μιλά μόνο για τα «συριζοτρολ», γιατί αυτά τον ενοχλούν.

Τα δεξιά τρολ αναπτύχθηκαν ως απάντηση στα αριστερά. Γενικότερα, η Δεξιά στην Ελλάδα δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Ο εθνολαϊκισμός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει εκδηλωθεί διά της δεξιάς φανφάρας, ενώ στην Ελλάδα, λόγω των εγκλημάτων της δικτατορίας και της περίεργης μεταπολίτευσης, έχει πάρει αριστερό πρόσημο. Η Δεξιά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, αλλά το τί θα γίνει το είδαμε στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο.

Θα έπρεπε να εκδηλωθεί;

Φοβάμαι ότι αν θα το κάνει, θα ξεχάσει τις φιλελεύθερες καταβολές της. Και εκεί, η ποιότητα κάποιων ανθρώπων θα βγει στην επιφάνεια και θα δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που δημιουργεί το αριστερό καφριλίκι.

Τη σάτιρα τη δέχεσαι;

Ε βέβαια. Το “είμαι ένας κουλ, άνετος δημοσιογράφος” που έκανε κάποτε ο Κανάκης, χαρακτήριζε τα κοροϊδέψιμα στοιχεία μου.

Δηλαδή σου αρέσει να ασχολούνται μαζί σου;

Ούτε μου αρέσει, ούτε δεν μου αρέσει. Αλλά καταλαβαίνεις ότι όταν γίνεται λόγος για σένα, σου κάνουν εξυπηρέτηση. Αλλά όλη αυτή η κατάσταση είναι για ανθρώπους που έχουν πάρα πολύ γερό στομάχι.

Το έχεις;

Το απέκτησα.

Το ’15 είχε γίνει viral ένα βίντεο στο οποίο έκλαιγες με αφορμή το δημοψήφισμα.

Είχε έρθει ένας φίλος μου Ελβετός δημοσιογράφος, ο οποίος πήρε πλάνα για το κεντρικό δελτίο του καναλιού που δουλεύει, και κάποιος αλήτης συνεργάτης του πήρε, χωρίς να το ξέρω, τα πλάνα στα οποία έσπασα. Και έσπασα δικαίως. Αν ήξερα, όμως, πόση ζημιά θα γινόταν τελικά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όχι θα έκλαιγα, χαρακίρι θα έκανα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τότε και εσύ και ο ΣΚΑΙ είχατε βοηθήσει στο να επικρατήσει το Όχι

Καλοί χαζοί είναι κι αυτοί που το λένε. Μια βδομάδα είχαμε. Έπρεπε να φωνάξουμε. Το γεγονός ότι οι ηλίθιοι συνασπίζονται ενάντια σε οτιδήποτε θεωρούν εξουσία και σύστημα, δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που πραγματικά διαφεντεύουν τις θλιβερές ζωές τους να τους καβαλάνε και να κάνουν ροντέο πάνω τους. Δεν είχαμε καταλάβει πολλά πράγματα το ’15. Οι μενουμευρωπαίοι αποτύχαμε με ένα αξιοθρήνητο τρόπο.

Είχες πει κάποτε ότι στο ΣΚΑΙ πήρατε το Ναι από το 20% και το πήγατε στο 40%. Το πιστεύεις ακόμα αυτό;

Όχι, μάλλον ήταν ατυχής η εκτίμηση. Αλλά δώσαμε έναν αγώνα και δεν πιστεύω ότι τον χάσαμε. Ο Έλληνας ήταν έτοιμος να κάνει την τζάμπα μαγκιά του.

Τζάμπα μαγκιά το Όχι; Δεν ήταν μια μορφή αγανάκτησης; Διαμαρτυρίας;

Μαγκιά, κλανιά και εξάτμιση ήταν το Όχι.

Όποιος ψήφισε Όχι, ρίσκαρε με έναν τρόπο…

Δεν ρίσκαρε τίποτα. Ξύπνησε ένα πρωί, πήγε μέχρι το εκλογικό τμήμα, βρίστηκε με τους μισούς συγγενείς του, έγινε μπίλιες με φίλους και γνωστούς. Μετά βγήκε να χορέψει στο Σύνταγμα και ύστερα τον εξαπάτησε ο Αλέξης κανονικότατα. Αυτό δεν είναι επανάσταση.

Τελικά ο ΣΚΑΙ κάνει κακό στον Κυριάκο σήμερα;

Ναι ο ΣΚΑΙ κάνει συχνά κακό στον Μητσοτάκη, όπως ο μηχανισμός του ΣΚΑΙ κάνει κακό στον Αλαφούζο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δική τους γνώμη και απλά υπηρετούν αυτό που τους έρχεται ως γραμμή, με έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι πειστικός. Και τον υπηρετούν και με υπερβάλλοντα ζήλο, με τρόπο αντιπαραγωγικό.

Δηλαδή θα έφευγες έτσι και αλλιώς από τον ΣΚΑΙ;

Ε ναι, κάποια στιγμή θα έφευγα.

Και αυτός θα ήταν ο λόγος;

Ο λόγος για τον οποίο θα έφευγα είναι ότι δε γίνεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι στην καρδιά του φιλελεύθερος, να ιδρυματοποιείται και να γίνεται ένας δημόσιος υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα. Εγώ στον ΣΚΑΙ είχα γίνει δημόσιος υπάλληλος.

Έχεις μετανιώσει για τις δουλειές σου εκεί;

Το “ΣΚΑΙ στις 6” και μετά το “ΣΚΑΙ στις 3” είναι ότι καλύτερο έχω κάνει στην τηλεόραση. Έχω μετανιώσει για το “Προβοκάτσια”. Δεν έχω μετανιώσει για το “Ευθέως”. Δεν έχω μετανιώσει ούτε για τις κακές στιγμές του “Ευθέως.”

Έχεις μετανιώσει για πράγματα που έχεις πει;

Σίγουρα.

Για παράδειγμα είχες γράψει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να είναι αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Θα μπορούσε. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι Σταλινικοί, Μαοϊκοί, Τροτσκιστές, και διάφοροι άλλοι είναι ολοκληρωτιστές. Αυτό το πράγμα, το “κάνω επανάσταση με ιδέες κόκκινου φασισμού” πρέπει να τελειώνει. Ήδη μας έφερε τον Τσίπρα, ο οποίος κουνήθηκε ως Τσε Γκεβάρα της Μεσογείου και τώρα έχει γίνει αυτό το οποίο ήταν από την αρχή, το απόλυτο τσιράκι των ΗΠΑ.

Δεν είναι υπερβολή να πιστεύεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξελιχθεί σε απολυταρχικό καθεστώς;

Όχι καθόλου. Αστειεύεσαι; Όταν κάποιος πιστεύει σε μια ιδεολογία που δεν περιέχει εκλογές, που δεν υπάρχουν παραπάνω από ένα πολιτικά κόμματα, δεν μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να υπηρετήσει το κοινωνικό κεκτημένο. Η φασίζουσα νοοτροπία χαρακτηρίζει την κομουνιστική ιδεολογία και τις πλήσιες αυτής παραϊδεολογίες.

Θα πολιτευτείς; Θα είσαι υποψήφιος βουλευτής;

Όχι. Δεν το σκέφτομαι.

Δεν έχεις φανταστεί ποτέ μια επιγραφή πάνω στο γραφείο σου, που να λέει “υπουργός Μπογδάνος”;

Ούτε με σφαίρες. Εάν πολιτευόμουν κάποτε, ξέρω ότι δεν θα ήθελα με τίποτα να αποκτήσω υπουργική ιδιότητα.

Λόγω ευθυνοφοβίας;

Λόγω αυτογνωσίας. Δεν πιστεύω ότι έχω επαρκή συγκρότηση για να αναλάβω κάτι τόσο σημαντικό

Που σε βρίσκουμε τώρα;

Στο Θέμα 104,6 καθημερινά, στην εκπομπή Mea culpa 12 με 2 το μεσημέρι. Επίσης, είναι στον αέρα εδώ και λίγες ημέρες το meaculpa.gr, το οποίο δεν είναι ένα σαιτ στο οποίο μπαίνεις και διαβάζεις πέντε κείμενα. Φιλοξενεί και ιντερνετικές εκπομπές. Δε θα ξαναμπώ εύκολα στο τρυπάκι να υπάρχει κάποιος πάνω από το κεφάλι μου για να λογοκρίνει αυτά που λέω…

Στην συνέντευξή του στο Aigaio365 υποστηρίζει πως το Πολυτεχνείο άνοιξε τον δρόμο να χάσουμε την Κύπρο, ενώ εκφράζει χωρίς δισταγμό τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Νότη Σφακιανάκη και την Νατάσα Μποφίλιου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ