Από το 2015 παρακολουθεί τη Novartis το FBI-Κομβικό πρόσωπο ο 45χρονος που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Από το 2015 το FBI παρακολουθούσε την υπόθεση Novartis, προσπαθώντας να συλλέξει στοιχεία για τα μυστικά κονδύλια που έφευγαν από την εταιρεία.

Πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, υποδύονταν ενίοτε επενδυτές κεφαλαίων και αναζητούσαν πρόσωπα που συνδέονταν με τα ηγετικά κλιμάκια της Novartis με σκοπό να τους παγιδεύσουν.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν και γυναίκες του FBI χρησιμοποιώντας τη γοητεία τους σε ευάλωτα στελέχη της Novartis με αδυναμία… στο αδύναμο φύλο!

Ο 44χρονος από τη Θεσσαλονίκη που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει από το Hilton

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάπως έτσι πράκτορες του FBI κατάφεραν να προσεγγίσουν τον 44χρονο χημικό από τη Θεσσαλονίκη, κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για το άτομο που το 2017 αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα ένας από του προστατευόμενους μάρτυρες, η γυναίκα με το ψευδώνυμο Αικατερίνη Καλέση αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόσωπο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Νοβάρτις Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand manager της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο (σ.σ αναφέρει το όνομα του 45χρονου). Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα”.

Κατάθεση Φρουζή

Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος του Κώστα Φρουζή, Μιχάλης Φαράντος, δηλώνει πως ο πρώην αντιπροέδρος της Novartis είναι έτοιμος να καταθέσει στην Δικαιοσύνη.

Μάλιστα εκφράζει την απορία του γιατί δεν έχει κληθεί ακόμα, από τη στιγμή που το όνομά του αναφέρεται στην δικογραφία, μιας και βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνει η Ελβετία το ελληνικό αίτημα για δικαστική συνδρομή στην υπόθεση Novartis

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση Novartis και τις δωροδοκίες.

Τα αιτήματα για συνδρομή ελήφθησαν τέλη Ιανουαρίου και εξετάζονται, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας swissinfo οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας φαίνεται, όπως συμπληρώνει ο συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος ανθρώπους που σχετίζονται με τις έρευνες, να έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2015.

Απώλεια κρίσιμων εγγράφων καταγγέλλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Απώλεια κρίσιμων εγγράφων για την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis καταγγέλλει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αποδίδοντας στο γεγονός αυτό την αδυναμία υπολογισμού της έκτασης της ζημίας.

Μιλώντας στον Σκάι η κυρία Μαρία Παπασπύρου ανέφερε:

«Εικόνα για το ποσό της ζημιάς δεν μπορώ να έχω αυτή τη στιγμή. Εικόνα για την έκταση της ζημιάς θα προκύψει εφόσον τελειώσει το μικτό κλιμάκιο τις έρευνες, εφόσον δούμε αν ήταν σωστές οι τιμολογήσεις (σ.σ. των φαρμάκων), εφόσον γίνουν διασταυρώσεις και θα βγει το τελικό ποσό της ζημιάς»..

Η ίδια εκτίμησε πως η πρώτη έκθεση από τις έρευνες που διεξάγονται θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. «Χάθηκαν στοιχεία, γι’ αυτό και έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ», σημείωσε η κυρία Παπασπύρου και εξήγησε: «πρόκειται για έγγραφα που υπήρχαν στο Υπουργείο Υγείας και τα ηλεκτρονικά e-mail του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 μέχρι και το 2012».

Στ. Κοντονής για Novartis: Όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του

«Όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» και σημειώνει ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, αφού πρωτίστως ο νόμος είναι η ασπίδα προστασίας όλων των πολιτών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ασκεί έντονη κριτική για τις αναφορές της αντιπολίτευσης που ζητά να»βγουν οι κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες, χαρακτηρίζοντας τις»νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες». Σημειώνει ότι για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα». Υποστηρίζει ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί εκφέρονται από την αντιπολίτευση με στόχο τον»αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης και τη»συκοφάντηση» της εισαγγελικής έρευνας.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας» για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι αυτό γίνεται με «τρόπο επιπόλαιο και μάλλον ως ένδειξη πανικού», για να σημειώσει ότι «η εισαγγελική έρευνα, η οποία διατάχτηκε και η οποία συνεχίζεται, αποτελεί την εγγύηση της ορθής εφαρμογής των νόμων και της προστασίας των εμπλεκομένων». Εξαιτίας του λόγου αυτού, συνεχίζει, «είναι τουλάχιστον φαιδρό να κατηγορείται η κυβέρνηση για όσα οι εισαγγελικές Αρχές έχουν διερευνήσει και έχουν αποκαλύψει» και σχολιάζει ότι το μόνο που δηλώνουν με τη συμπεριφορά τους όσοι το κάνουν, «είναι ότι τελικά προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη».

Για τον Αντώνη Σαμαρά σχολιάζει ότι η προσπάθεια του να εμπλέξει, μέσω μηνυτήριας αναφοράς, τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, «μου δίνει την εντύπωση κινήσεων πανικού και συκοφάντησης της εισαγγελικής έρευνας». «Το χειρότερο για τον κ. Σαμαρά είναι», προσθέτει, «ότι, ενώ βάλλει στην ουσία κατά της Δικαιοσύνης προσπαθώντας να την εμφανίσει ως χειραγωγούμενη, επικαλείται στοιχεία της δικογραφίας τα οποία ο ίδιος θεωρεί ενισχυτικά της άποψής του περί μη εμπλοκής του».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας, κατά τη γνώμη του, «θα πρέπει να εξεταστεί σε κάθε περίπτωση διότι μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί περαιτέρω το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για το οποίο και η θεωρία και η νομολογία έχουν την άποψη ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή».

Ερωτηθείς εάν η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα, ώστε να μην εμφανίζονται κορυφαία πολιτικά πρόσωπα ως «όμηροι», αναφέρει ότι προσωπική γνώμη του είναι πως οι υποθέσεις αυτές πρέπει να εκκαθαρίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισημαίνει παράλληλα ότι «η δικογραφία βρίσκεται σε πρώτο στάδιο και αν δεν υπάρξει ενδελεχής έλεγχος, διασταύρωση στοιχείων και επαρκείς ενδείξεις ενοχής, σε κανέναν πολίτη δεν μπορεί να του αποδοθεί η ιδιότητα του κατηγορούμενου». Γι’ αυτό, σχολιάζει ο υπουργός, «μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον αντιδρούν ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα, η επιθετικότητα εναντίον των εισαγγελικών λειτουργών και των προστατευόμενων μαρτύρων και, βεβαίως, οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, η οποία ουδεμία εμπλοκή ή σχέση είχε ή έχει με την έρευνα την οποία διεξάγει η Δικαιοσύνη».