Σκηνικό πολέμου στα Ίμια - Τον "χαβά" του ο Σουλτάνος: "Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας"

Στο κόκκινο είναι η κατάσταση με την Τουρκία και θυμίζει πολύ τον Ιανουάριο του 1996. Μετά το χτύπημα που δέχτηκε πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής από τουρκικό πολεμικό πλοίο τα ξημερώματα της Τρίτης, η αγωνία κορυφώνεται, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες ενώ στρατιωτικά πλοία και των δύο χωρών βρίσκονται γύρω από την περιοχή των Ιμίων.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις, σε αντίθεση με τα Ίμια 22 χρόνια πριν, και καλούν Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρουν μεταξύ τους”, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες “έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου…”
Τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα: φρεγάτες και πυραυλάκατοι που βρίσκονταν στο νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο ασκήσεων έχουν πάρει θέσεις μάχης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στο Μυρτώο πέλαγος για τη διεξαγωγή σεναρίων των ασκήσεων, έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες.
Όλη τη διάρκεια της νύχτας απόψε, δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ παρέμεινε στην περιοχή η κορβέτα που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε τηλεφωνικά χθες Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.
Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.
Ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.
Ωστόσο το σκηνικό που στήθηκε βράδυ Δευτέρας μια ανάσα από τα Ίμια δεν μοιάζει να είναι τυχαίο αφού από το πρωί οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν ένταση.
Ισως τελικά οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο να είναι το αντίβαρο στις Τουρκικές επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας. Ίσως τελικά οι Τούρκοι αναζητούν εσπευσμένα μια νίκη για να καλύψουν την ήττα στο μέτωπο της Συρίας. Εκεί όπου η επιχείρηση θα διαρκούσε μερικές μόνο ημέρες αλλά έχει μετατραπεί σε εφιάλτη με χιλιάδες νεκρούς Τούρκους και την τουρκική κοινή γνώμη να αντιδρά.
Ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα λέει δημοσίως ότι τον ανησυχεί η περίπτωση ενός “ατυχήματος”.
Κι εξάλλου ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του που έκανε συνέδεσε τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο:
«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε «ορίστε». Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».
Και συνεχίζοντας το παραλήρημά του είπε: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας. Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».