Σε διαδικασία μετακίνησης το γεωτρύπανο της ENI από την κυπριακή ΑΟΖ-Στη σύνοδο της ΕΕ η Navtex της Άγκυρας

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000, με το οποίο πραγματοποιούνται έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυπριακού μέσου, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ.

Σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Την ώρα που η Άγκυρα εμμένει στην επίδειξη αδιαλλαξίας και στην καραμπινάτη παρανομίας με τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Οικόπεδο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδιδε οδηγία προς ναυτιλομένους για άσκηση με πραγματικά πυρά στα ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους με την οποία παρατείνει, έως στις 10 Μαρτίου, την ισχύ των NAVTEX για τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας με την ναυτική οδηγία 0261/18, προαναγγέλλει άσκηση με πυρά για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, από τη μια το μεσημέρι έως στις πέντε το απόγευμα και η περιοχή που δεσμεύει παράνομα βρίσκεται περί τα 15 ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές του Καστελόριζου.

Η Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0261/18

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 22 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;

35 50.00 N – 029 50.00 E
35 40.00 N – 029 50.00 E
35 40.00 N – 029 20.00 E
35 50.00 N – 029 20.00 E

CAUTION ADVISED.

Στη Σύνοδο της ΕΕ το θέμα της Navtex

Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξάλλου, μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.