Συγκέντρωση συμπαράσταση ηθοποιών και ακτιβιστών στο Ακροπόλ για το Jesus Christ Superstar

Κρατώντας πανό που έγραφαν «ο φόβος δεν θα νικήσει», φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, καθώς και αρκετοί πολίτες πραγματοποίησαν απόψε συγκέντρωση συμπαράστασης στους συντελεστές της παράστασης «Jesus Christ Superstar» έξω από το θέατρο Ακροπόλ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αντιδράσεις παραεκκλησιαστικών οργανώσεων εναντίον της θεατρικής παράστασης που ανεβαίνει στο θέατρο της οδού Ιπποκράτους υπό την προστασία αστυνομικής δύναμης.

 

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα βρισκόμαστε εν έτει 2018 αντιμέτωποι με παραθρησκευτικές οργανώσεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Από την πρώτη ημέρα, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν φανατικό όχλο ώστε να δημιουργήσουν ακραία επεισόδια, με σκοπό να κατέβει η παράσταση. Βρίσκονται καθημερινά έξω από το θέατρο δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα», ανέφεραν σε ανακοίνωση που διάβασαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ηθοποιοί, εργαζόμενοι του θεάτρου και συντελεστές της παράστασης τονίζοντας πως οι ομάδες αυτές έχουν ήδη επιτεθεί με μπογιές στην πρόσοψη και στη μαρκίζα του θεάτρου και σε αυτοκίνητα.

«Με κάθε ευκαιρία εμποδίζουν απλούς θεατές που επιθυμούν να δουν την παράσταση με ακατανόμαστες βρισιές και χειροδικίες. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με προσωπικές απειλές στους ηθοποιούς και με επιθετικές αναρτήσεις όπως “κάψτε το θέατρο”».

Ταυτόχρονα, δήλωσαν πως «δεν θα λυγίσουν στον φόβο που επιδιώκει να σπείρει μια αναχρονιστική ομάδα».

Εξέφρασαν μάλιστα την άποψη πως «η καθημερινή δράση τους έξω από το θέατρο υπερβαίνει το όποιο δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας και γίνεται φορέας ανομίας και διοργανωτής πογκρόμ».

Την ίδια ώρα, αναρωτιούνται πώς «παρ’ όλες τις μηνύσεις και αναφορές στην εισαγγελία, δεν έχουν γίνει συλλήψεις ή προσαγωγές», ενώ σημειώνουν πως «οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν αμέτοχες».

«Εν έτει 2018 θεωρούμε απαράδεκτο παραθρησκευτικές οργανώσεις να εμποδίζουν και να προπηλακίζουν τους θεατές οι οποίοι έρχονται να παρακολουθήσουν μία παράσταση. Βρισκόμαστε στη χώρα όπου γεννήθηκε το θέατρο και η δημοκρατία. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ έκανε λόγο για αντιδράσεις που γυρνάνε «την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω» σημειώνοντας πως «η μισαλλοδοξία και η φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελούν φαινόμενα εξαιρετικά επικίνδυνα, σε μία εποχή που η ακροδεξιά ρητορική κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου Μάκης Σπετσιέρης χαρακτήρισε τη σημερινή συγκέντρωση «εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φίμωση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της έκφρασης», ενώ αναφέρθηκε και στην παράσταση με τίτλο «Ισορροπία του Νας» που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων το 2016 όταν είχε ανέβει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού: «Στο Εθνικό Θέατρο έχουμε ζήσει στο πετσί μας ανάλογες αντιδράσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα, όχι μόνο γιατί συνέβη σε εμάς, αλλά γιατί δουλεύουμε στο θέατρο που είναι ο κατεξοχήν χώρος που μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα. Είναι τραγικό να βλέπει κανείς στον 21ο αιώνα να φιμώνεται η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Είμαστε εδώ να αγωνιστούμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα».

«Όλοι μαζί να μην αφήσουμε τον φασισμό με τη μάσκα του δήθεν “αγανακτισμένου χριστιανού” να στείλει στην πυρά την καλλιτεχνική έκφραση και την ελευθερία του λόγου. Καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία περί χαρακτηρισμού ως βλάσφημων έργων τέχνης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της που μοίραζε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή- Πρωτοβουλία Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών).

«Είμαστε από την αρχή αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες αυτής της συγκέντρωσης» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Γανδής από την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού. Το περασμένο Σάββατο εκδιώξαμε τη φασιστική ομάδα του πατέρα Κλεομένη και των διάφορων παραθρησκευτικών οργανώσεων και σταματήσαμε τον προπηλακισμό των συντελεστών της παράστασης και του κοινού. Δεν αφήσαμε να δημιουργηθεί ένα νέο Χυτήριο. Ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι ομάδες, δεν είναι αγνές θρησκευτικές ομάδες, θέλουν να δημιουργήσουν ρατσιστικά και φασιστικά επεισόδια και έχουν ακραίο ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο».

Από την πλευρά τους οι ηθοποιοί της παράστασης Αιμιλιανός Σταματάκης και Ησαΐας Ματιάμπα που υποδύονται στο έργο τον Ιησού και τον Ιούδα δήλωσαν πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε τον κόσμο να στηρίζει αυτό που κάνουμε. Μας δίνει δύναμη και νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός, δεν έχει καμία βάση και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Υπήρξαν αρκετές βίαιες συμπεριφορές από τις ομάδες που συγκεντρώνονται εδώ. Τους καλούμε να μπουν μέσα στο θέατρο και να δουν ότι δεν κάνουμε τίποτα που τους προβάλλει», ανέφερε ο Αιμιλιανός Σταματάκης.

Ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ο οποίος παίζει μαζί με την Ελένη Ράντου στην παράσταση «Φιλουμένα», στο θέατρο Διάνα που βρίσκεται δίπλα στο Ακροπόλ, δήλωσε: «Είναι αυτονόητη η παρουσία όλων μας απόψε. Είναι μία δήλωση ότι η τέχνη δεν μπορεί να υπόκειται σε κανόνες μεσαίωνα, σε κανόνες σκοταδισμού».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ