Αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Ο Ερντογάν θα αποφασίσει για την τύχη τους (φώτος)

Αγωνία επικρατεί για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν όταν πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν στην Τουρκία, λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Τη Δευτέρα θα δικαστούν από το δικαστήριο στην Αδριανούπολη οι Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη μέρα. Και αυτό γιατί την Δευτέρα επιστρέφει στην Τουρκία από την Αφρική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κανείς δεν αποκλείει με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.

Μάλιστα, από πολλούς δεν θεωρείται τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ο Ερντογάν ήταν εκεί και ενημερώθηκε αμέσως.

Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί

Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από τις τουρκικές εφημερίδες, ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής άφησε μόνο την παραβίαση στρατιωτικής ζώνης. Ωστόσο διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής.

Αισιόδοξη η ελληνική πλευρά

Πάντως η ελληνική πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων αποδέχεται μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου, και ελπίζει ότι μετά την εκδίκαση οι δύο στρατιωτικοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Μία ακόμα θετική εξέλιξη θεωρείται από τους αναλυτές, η παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εξεδήλωσαν την επιθυμία να λήξει ομαλά το θέμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ξεκάθαρα να μην γίνει καμία “παρέμβαση” στα κινητά τους, και να μην τεθεί κάποιο άλλο θέμα… Οι ενδείξεις προς το παρόν εκτιμούνται θετικά από την Ελληνική Διπλωματία και για πρώτη φορά το πρωί εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δείχνουν ότι θα κυλήσουν ομαλά.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Διευρύνεται η έρευνα λόγω αντιφάσεων»

τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν φαίνετια πως κάνουν την προπαγάνδα τους, γιατί ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να επιμένει στην κατηγορία περί κατασκοπείας. Μάλιστα, το Σάββατο το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί.

Κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με έμφαση για τα «τρία κινητά» που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί, ωστόσο έτσι κι αλλιώς ο ανθυπολοχαγός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο λοχίας είχαν πάνω τους τα δύο προσωπικά κινητά τους, αλλά και ένα της υπηρεσίας.

Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία οι στρατιωτικοί ότι είναι κατάσκοποι

Ο Τουρκικός Τύπος δημοσίευσε και τις καταθέσεις των δυο νεαρών. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία πως είναι κατάσκοποι. Ούτε το επίσημο κατηγορητήριο αναφέρει οτιδήποτε για κατασκοπεία.

Ξέρετε κατάσκοπο να περπατά στο χιόνι;

Ο Dogan δημοσιεύει και μεγάλα αποσπάσματα από την κατάθεση του 25χρονου ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη. Ο Έλληνας στρατιωτικός προσπάθησε να «δείξει» στους Τούρκους το παράλογο του να θεωρούν τον ίδιο και τον Κούκλατζη κατασκόπους.

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά«, είπε ο Έλληνας στρατιωτικός. Και επανέλαβε ότι πέρασαν στην τουρκική πλευρά, κατά λάθος.

Δια το διερμηνέα τα ίδια είπε και στο δικαστήριο. Δεν πέρασαν τα σύνορα σκόπιμα, ούτε και είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», είπε.

«Νομίζαμε πως ήταν μετανάστες»

Ο Μητρετώδης τόνισε πως με τον Κούκλατζη ακολουθούσαν ίχνη παπουτσιών στο χιόνι γιατί νόμιζαν πως «είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς, όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.

Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;«, είπε.

Τι έκαναν τη στιγμή της σύλληψης

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών«, τόνισε.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι«, σημείωσε.

Η κατάθεση του λοχία

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα τα σύνορα.

«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό«, υποστήριξε ο Έλληνας ΕΠΟΠ.

Το σημείο που συνελήφθησαν

 

 

Πηγή: hellasjournal.com, www.life-events.gr, τηλεόραση του Alpha, Φιλελεύθερος