Σκληρό "πόκερ" της Άγκυρας: Καθυστερεί τη δίκη των στρατιωτικών, τα "βάζει" με Παυλόπουλο & ζητά συλλήψεις

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η δίκη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Η Άγκυρα όχι μόνο καθυστερεί τη δίκη των δύο νέων αλλά δεν ανακοινώνει καν για τι κατηγορούνται.
Μάλιστα δεν επιτρέπει στους συγγενείς τους να τους βλέπουν παραπάνω από μια φορά τη βδομάδα.
Ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι εντονότατος. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Ενώ στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος.
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι προκαλούν σε όλα τα μέτωπα. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».
Και παρουσιάζει και σε φωτογραφία το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της (από την «έρευνα του περιστατικού» όπως αναφέρει), εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Την ίδια ώρα παρουσιάζεται σοβαρή εμπλοκή με τη δίκη του ανθυπολοχαγού και του λοχία του Ελληνικού Στρατού, καθώς ξαφνικά ανακάλυψαν “γκιουλενιστές” στα μέλη των δικαστών και των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση κι έτσι προκαλείται νέα καθυστέρηση στη διαδικασία.
Και το πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ δεν έχει τέλος. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κλήθηκε να απαντήσει σε χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, χθες ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, προέβη στην εξής δήλωση αναφορικά με τη χώρα μας: “Μπορεί να μην έχουμε τα εδάφη που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά” (…) “Αν η ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε κι εμείς ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας”. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της χώρας μας και να απέχει από ρητορικές που δεν αρμόζουν στη θέση του και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία χωρίς λόγο ένταση».

Κι ακόμη το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε με ανακοίνωσή του συλλήψεις για το κάψιμο τουρκικής σημαίας από μέλη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

“Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.