Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των στρατιωτικών - Αλλαγές στις περιπόλους

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με συνεχείς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οριστεί το συντομότερο δυνατό η δίκη τους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο Έλληνες όμηροι σε τουρκικές φυλακές. Η δήλωση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε νέο πόλεμο δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

«Αντιλαμβανόμαστε και την άβολη θέση στην οποία έφθασε η κυρία Σπυράκη και η ΝΔ μετά το χθεσινό Βατερλό (σ.σ.: προχθεσινό), αφού κατέρρευσε η προσπάθειά της να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο Novartis και την ανάγκη της να αλλάξει την ατζέντα», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλει να καταλάβει ότι, όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη χώρα και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών».

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος θα επισκεφθεί μονάδες στην περιοχή του Έβρου. Συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Στεφανής αναμένεται στον Έβρο, κοντά στους γονείς των δύο στρατιωτικών και στους επιτελείς της 16ης Μεραρχίας. Θα επισκεφθεί μονάδες της περιοχής και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες κυρίως στην περιοχή των Καστανιών.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ μέσα σε μια εβδομάδα πηγαίνει για δεύτερη φορά στον ακριτικό νομό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διανυκτέρευσή του θα γίνει σε φυλάκιο της περιοχής των Καστανιών. Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η τελική δικάσιμος θα οριστεί όταν συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Διαταγή για αλλαγή στις περιπόλους

Την ίδια στιγμή, μετά από σύσκεψη που έγινε στο ΓΕΕΘΑ, δόθηκε η εντολή για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στις περιπόλους κυρίως των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία.

Ο στρατιωτικός κανονισμός αναφέρει πως η πεζή περιπολία γίνεται από δύο άτομα. Από εδώ και πέρα ο αριθμός αυξάνεται στα επτά άτομα, όπως σημειώνει πηγή από το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την «περίπολο μάχης», όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ορολογία.

Στην περιπολία ο φορητός οπλισμός θα είναι βαρύτερος, θα υπάρχει οπωσδήποτε βαθμοφόρος στην ομάδα των στρατιωτικών, οι αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα θα είναι μεγαλύτερες, ενώ τα στελέχη θα είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και ασυρμάτους.

Στο μεταξύ, στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού έχουν καταθέσει ήδη ο Μέραρχος, ο υποστράτηγος, ο Ταξίαρχος και όλοι όσοι εμπλέκονται στις περιπόλους και στη φύλαξη των συνόρων.

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ