"Όχι" στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από το Συμβούλιο Εφετών

Να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών.

Νωρίτερα και η εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, Ευγενία Κυβέλου, ενώπιον της οποίας βρέθηκαν οι στρατιωτικοί, είχε κάνει αρνητική πρόταση στο αίτημα για έκδοσή τους.

Η κ. Κυβέλου, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, οι «8» δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, ενώ, όπως είπε, οι τουρκικές Αρχές δεν προσκόμισαν νέα, ορισμένα και σαφή στοιχεία που να δικαιολογούν την έκδοσή τους.

Όπως τόνισε, σχετικά με τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών, στο σχετικό φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων ούτε προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος των αξιόποινων πράξεων που η Τουρκία τους αποδίδει.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

«Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, προσβλέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.