Καιρός: Αποπνικτικό Σαββατοκύριακο με σκόνη Σαχάρας, καταιγίδες & θυελλώδεις ανέμους

Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της αφρικανικής σκόνης που θα σκεπάσει τον ουρανό αλλά και της γύρης από τα πεύκα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται αραιές νεφώσεις, πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Παράλληλα θα έχουμε θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη, ενώ προβλέπεται μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης από την Αφρική κατά διαστήματα και σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η υψηλή υγρασία αλά και η γύρη από τα πεύκα, θα κάνουν ανυπόφορη την ατμόσφαιρα.
Από τη νύχτα του Σαββάτου, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνεχιστούν την Κυριακή.
Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο, αναφέρει:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 5 με 6 και στα ανατολικά 7 πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Από το βράδυ βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα είναι πιθανόν ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικές βροχές από τη νύχτα στα βόρεια.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νοτιά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 23 και στη βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, χρειάζεται μια μικρή προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με την αφρικανική σκόνη, κατά τη διάρκεια αυτού του 48ωρου. Θα πρέπει να περιορίσουν λίγο την αυξημένη άσκηση ή κούραση.


Για την Κυριακή ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:
Από αργά το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει να βρέχει τοπικά στη δυτική Ελλάδα, όμως, πολύ γρήγορα και προς το ξημέρωμα της Κυριακής οι βροχές θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και λίγο αργότερα στα νησιά του Αιγαίου. Στις δυτικές περιοχές της χώρας αλλά και στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι από το Σάββατο θα ξεκινήσουν να ενισχύονται σημαντικά στο Ιόνιο αφού θα αγγίξουν το απόγευμα-βράδυ ακόμη και τα 8 μποφόρ, όμως, πολύ γρήγορα και μέσα στην Κυριακή θα ενισχυθούν και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και θα αγγίξουν τα 8 αλλά ακόμη και τα 9 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα του πελάγους.
Προσοχή στην βόρεια Κρήτη, οι ισχυροί νοτιάδες θα αγγίζουν τα 9-10 μποφόρ τοπικά.
Πιθανό το απαγορευτικό απόπλου – Ενημερωθείτε από τα αρμόδια λιμεναρχεία και τα τοπικά αεροδρόμια
Από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά. Εκτιμώ πως για το Ιόνιο ίσως κάποια δρομολόγια μικρών πλοίων ή αεροπλάνων δεν πραγματοποιηθούν. Όμως στο Αιγαίο η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι οι μέγιστες ριπές των ανέμων θα αγγίζουν τα 9-10 μποφόρ στα ανατολικά. Είναι λοιπόν σημαντικό, ειδικά την Κυριακή, να ενημερωθείτε από τα τοπικά λιμάνια ή αεροδρόμια αν το δρομολόγιο σας θα πραγματοποιηθεί.
Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες από πολύ νωρίς το πρωί στη δυτική Ελλάδα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Από το μεσημέρι και έπειτα θα φτάσουν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά τόπους και κατά περιόδους στα φαινόμενα ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης από την βόρεια Αφρική θα είναι κατά τόπους πολύ αυξημένες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα αγγίξει τους 18 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 με 20 υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 19 με 22 στο Αιγαίο.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί έως και 6 με 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες 9 μποφόρ κυρίως στις πιο ανατολικές περιοχές του. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν απαγορευτικά στα δρομολόγια των πλοίων στο Αιγαίο. Επίσης, προβλήματα στις εναέριες κυκλοφορίες από και προς τα νησιά του Αιγαίου.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική το Σαββατοκύριακο.

Μετά την σημερινή ενημέρωση από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 το Σαββατοκύριακο θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-100 μg/m3), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει μια σειρά συστάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)
«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.